De 1 Mai, turiștii care ajung la mare au parte de schimbări. Ce vor găsi în restaurante

24 aprilie 2023 6:22   Național

Turiștii care merg de 1 Mai la mare vor avea parte de schimbări la restaurante. Patronii localurilor sunt obligați să aibă meniurile actualizate. Ele trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutriţionale şi E-uri, dar şi ingredientele care pot provoca alergii. Aceste reguli au fost stabilite printr-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor, care de fapt trebuia să intre în vigoare din decembrie 2022.

Cum va arăta meniul

Proprietarii restaurantelor de la malul mării şi reprezentanţii ANPC au avut o întâlnire în care s-a stabilit cum va arăta meniul conform noilor reguli. Din acesta nu trebuie să lipsească conținutul preparatelor, aportul caloric, aditivii folosiți și numărul de E-uri pe care îl conține fiecare aliment. Şi nu doar atât: denumirile preparatelor vor trebui completate cu informaţii suplimentare, scrie Observatornews.ro.

,,De exemplu, la smântâna. Există smântâna care este cremă vegetală sau smântâna naturală. Şi clar, gustul nu se compară", a declarat Nicu Lascu, proprietar de restaurant.

Oamenii vor primi la restaurant meniuri mai detaliate

Peste doar o săptămâna turiştii care merg pe litoral de 1 mai vor primi la restaurant meniuri detaliate, astfel încât să știe exact ce mănâncă. În caz contrar, preşedintele ANPC este hotărât să aplice sancțiuni chiar de la 1 Mai.

,,Litoralul românesc a fost destul de bolnăvior. Avem de făcut curăţenie: şi noi în rândul comisarilor noştri şi dânşii", a spus Horia Constantinescu, președintele ANCP, pentru Observator.

 ,,Cei care au alergii, cei care nu doresc sa mănânce un produs care are prea multe E-uri. Au dreptul să fie informaţi", a declarat Corina Martin, de la asociația patronală RESTO.

Aceste reguli se vor aplica şi pentru cei care fac livrări la domiciliu. Aceştia sunt obligaţi să îşi actualizeze site-urile.

Regulile noi, intrate în vigoare din 15 martie

Ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce s-a stabilit stabilit abordarea la nivel european.

Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food.

Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru",  a spus Horia Constantinescu, președintele ANPC. 

Mai multe