De ce românii care se întorc din Italia decid să revină tot acolo: „Nu s-au mai putut adapta”
Tot mai mulți români care au părăsit Italia pentru a lucra în alte țări cu salarii mai mari sau chiar s-au întors temporar în România au ales, în final, să revină în Peninsulă, atrași de calitatea vieții și de atmosfera familiară de acolo.
„S-au întors în România, au stat un an, doi, și când au început datoriile să-i ajungă din urmă, au revenit,” explică proprietarul unui restaurant din Milano, un român stabilit de mulți ani în Italia. potrivit Adevarul.
Adrian Ionilă, un antreprenor român care a relansat clubul Beef din Milano, a vorbit în cadrul emisiunii „Departe de România” despre această tendință de revenire.
Mulți români care au plecat din Italia în țări precum Germania, Danemarca, Anglia sau chiar s-au întors în România, ajung să revină la stilul de viață italian.
Stilul de viață italian este apropiat de cel al românilor
Chiar dacă salariile din nord-vestul Europei sunt adesea mai mari, condițiile de viață din Italia rămân mai apropiate de valorile și stilul de viață cu care românii s-au obișnuit, spune Adrian.
„Foarte mulți români au plecat în alte țări, dar o parte s-au reîntors. Deși câștigurile sunt mai mari în țări precum Olanda sau Marea Britanie, oamenii își dau seama că viața din Italia li se potrivește mai bine.
Cunosc mulți români care au încercat să se întoarcă acasă, dar după o perioadă au revenit aici. Mulți au trăit și și-au construit o viață în Italia pe care nu și-o pot întreține cu veniturile din România.
După ce au încercat să se stabilească acasă pentru un an sau doi, și-au dat seama că nu își pot susține traiul, mai ales când datoriile au început să apară, așa că s-au întors în Italia,” a declarat Adrian Ionilă.
Adrian Ionilă, în vârstă de 34 de ani, și-a construit o afacere de succes în Italia, deși a plecat de la zero. Povestea sa a început în copilărie, când a fost nevoit să emigreze împreună cu familia, pentru că aceasta nu își permitea să-i susțină studiile universitare în România.
Stabilindu-se la Milano, Adrian s-a integrat în comunitate și a început să muncească de jos, fiind spălător de vase și apoi ospătar, până când a reușit să își deschidă propriul restaurant.
Cea mai mare problemă este lipsa personalului
Totodată, antreprenorul se confruntă cu o problemă la care nu s-a așteptat: lipsa personalului.
Chiar și oferind salarii de câteva mii de euro, Adrian întâmpină dificultăți în a găsi angajați, așa cum a declarat pentru Corriere della Serahttp://.
„Când am decis să preiau acel restaurant, am avut o mulțime de temeri: mă temeam că nu voi reuși să umplu cele 100 de locuri, că nu voi putea acoperi costurile sau că nu voi fi luat în serios deoarece veneam din România. Dar nu m-am așteptat niciodată să nu găsesc angajați,” povestește Adrian.