Declarații șocante din partea medicului care a sesizat morțile de la spitalul Pantelimon. „Doctorițele arestate m-au hărțuit"

9 august 2024 7:35   Național

Antoaneta Elena Voicu este medicul care a cerut verificări privind morțile suspecte de la spitalul Pantelimon. Doctorița a fost concediată, iar acum face dezvăluiri, scrie adevărul.ro. „Imediat după apariția scandalului, șefa de la ATI și conducerea spitalului au declanșat o campanie de hărțuire și denigrare împotriva mea", spunea aceasta. Antoaneta lucra de aproape 16 ani pe secția ATI și avea cea mai mare experiență de acolo. 

Antoaneta Elena Voicu a fost concediată  

Antoaneta Elena Voicu este medicul căruia nu i-a fost frică să vorbească. Doctorița a fost acuzată de conducerea spitalului că de la ea a plecat scandalul celor 17 decese suspecte de la Pantelimon, iar managerul unității medicale i-a desfăcut contractul de muncă.

Când am aflat despre ce se întâmpla la secția de Terapie Intensivă, am sfătuit personalul din secție să spună adevărul şi să aibă teamă, să se ducă la Parchet și să spună adevărul legat de ceea ce se întâmpla. Sunt doctor și nu aș fi putut să tac, pentru mine pacientul este cel mai important. Iar adevărul va ieși cu siguranță la iveală”, a declarat doctorița Antoaneta Elena Voicu, pentru adevărul.ro.

"Au făcut sesizări să mi se retragă dreptul de liberă practică"

Imediat după apariția scandalului, șefa de la ATI și conducerea spitalului au declanșat o campanie de hărțuire și denigrare împotriva mea. Cele două doctorițe, aflate acum în arest au făcut sesizări împotriva mea la Colegiul Medicilor să mi se retragă dreptul de liberă practică. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Iar sesizările au fost făcute pentru simplul fapt că am vrut să se afle adevărul. Și eu am făcut ulterior sesizări la Colegiul Medicilor, încă nu am primit răspuns. Voi merge până în pânzele albe. Voi merge și la CEDO dacă trebuie”, mai spune Antoaneta Elena Voicu. 

Pentru că aș fi spus unei infirmiere să facă curățenie într-o toaletă. Am contestat decizia de concediere, iar dosarul se află acum pe rolul Tribunalului București. Încă nu a fost stabilit un termen, deocamdată”.

Două doctorițe sunt acuzate de omor cu premeditare

Amintim că întreg scandal a plecat de la faptul că pacienții de la Terapie Intensivă ar fi primit tratament cu noradrenalină, un medicament utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale, în doze de zece ori mai mici decât era necesar. 

În acest caz, două doctorițe sunt acuzate de omor cu premeditare, acuzație fără precedent în țara noastră în sistemul medical, iar două asistente sunt cercetate pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii verifică în acest caz în total 17 decese, înregistrate în perioada 4-7 aprilie la secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Pantelimon.

Ancheta, una dificilă

„Ancheta este una deosebit de dificilă, pentru că aceste aparate, injectomatele, care administrau noradrenalina, nu erau alocate pe un anumit pacient. Existau mișcări nedocumentate ale acestor aparaturi, erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcție de necesități. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate și am putut ca în baza acelei fotografii care a circulat și în presă, să identificăm un anumit aparat și un anumit pacient”, a declarat Alexandru Anghel, procuror Parchetul Capitalei, pentru Digi24.ro.

Anchetatorii susțin că datele stocate de aparat confirmă că doza de tratament a fost redusă de două ori, situație confirmată și de alte probe. Prima dată, spun procurorii, pacientul a fost salvat de o asistentă care ar fi mărit din nou doza. A doua oră când a fost scăzută doza, bolnavul a murit. 

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Mai multe