Deputații vor să elimine educația sexuală din școli. La clasa a II-a se preda cum fac sex lesbienele și homosexualii

29 mai 2020 17:34   Național
Ultima actualizare:

Educația sexuală în școli a stârnit controverse, inclusiv în rândul parlamentarilor. Dacă în urmă cu două luni, deputații au adoptat legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie sexuală pentru copii, iată că au acum tot ei vor să o modifice. Ei atrag atenția că la clasa a II-a se predă cum fac sex lesbienele și homosexualii.

Legea privind educația sexuală în școli a trecut de Camera Deputaților, for decizional, pe 10 martie, iar în aprilie a intrat în vigoare. Elevii nici n-au apucat să treacă prin materie că aceiași politicieni vor să o modifice.

Consideră că este inadecvat ca cei mici să învețe explicit despre sex, cum vin copiii pe lume, dar și legat de relațiile amoroase dintre homosexuali și lesbiene.  

Astfel că cei din Comisia de Muncă au introdus un amendament prin care se cere acordul scris al părinților pentru predarea acestei discipline. În plus, aleșii vor ca materia să nu se mai numească educație sexuală, ci sanitară.

Președintele comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, a spus, la Digi24.ro, că astfel reglementarea este „mai cuprinzătoare”, iar în privința acordului din partea părintelui el a declarat că decizia nu poate fi a „unor indivizi care vor să smintească națiunea asta”.

Educația sexuală. La clasa a II-a se preda cum fac sex lesbienele și homosexualii 

„Au apărut anumite anomalii în aplicarea legii, cum apar de foarte multe ori în practică. Acum, nu dorim decât s-o reglăm din punct de vedere al noțiunii, pentru că educația sexuală avea o definiție sau o aplicare destul de limitată. «Sanitară» cuprinde și educația sexuală, pe de o parte. Pe de altă parte, nu puteam vorbi totuși la clasele primare de educație sexuală la clasa I, a II-a, a III-a. Am mai ajuns și în zona în care educația sexuală de foarte multe ori era predată și sub forma sexualității de transgen. E adevărat că lucrurile astea trebuie cunoscute, dar în funcție de vârsta biologică a fiecărui elev și, după aceea, normal că și părinții trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește educația pe care doresc să fie predată copiilor. La clasa a II-a, spre exemplu, se preda cum fac sex doi oameni de același sex, care sunt etapele procreerii până la naștere. Totuși, la clasa a II-a e destul de puternic impactul emoțional pentru a afla astfel de noutăți”, a explicat Nicușor Halici, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților.  

El a mai precizat că a avut solicitări de a schimba legea “de la foarte multe asociații”, însă nu a precizat cum se numesc acestea.

Actul normativ în vigoare a modificat Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Conform acestuia, autorităţile locale și instituţiile publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei au obligaţia de a derula în școli programe „în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Educația sexuală. Ovidiu Raețchi: ”Nu înțeleg de ce apărăm inocența copiilor”

Potrivit deputatul PNL Ovidiu Raețchi, studiile au arătat că în statele unde este predată în școli educația sexuală apar mai puține sarcini nedorite, incidența bolilor cu transmitere sexuală e mai mică, iar copiii se pot apăra mai bine de abuzuri sexuale, pentru că înțeleg când acestea au loc.

”Nu înțeleg de ce apărăm «inocența copiilor», cum spun cei care se opun educației sexuale, dacă le ascundem realitatea cu care se vor confrunta toată viața, dacă ne rușinăm și ne ascundem de modul în care am fost creați. Eu cred că un credincios se bucură de modul în care a făcut Dumnezeu omul, nu se jenează de el și nu încearcă să îl ascundă. Sigur, e doar punctul meu de vedere. În PNL există nu doar un curent ideologic liberal-laic, în care cu bucurie mă înscriu, ci și unul mai evlavios, mai duhovnicesc”, a precizat acesta pentru Digi24.ro.

Reprezentanții elevilor vor educație sexuală în școli

Totodată, Consiliul Național al Elevilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Tineretului din România își exprimă "dezamăgirea față de modul în care factorii decizionali apreciază importanța educației sexuale în școli, blocând accesul elevilor la informații necesare dezvoltării lor personale", potrivit unui comunicat de presă.

"Ne exprimăm ferm dorința de a contribui la clădirea unui sistem educațional care să corespundă nevoilor și intereselor elevilor din România, motiv pentru care am fost și continuăm să fim susținătorii implementării educației sexuale în școli, o parte integrantă a disciplinei educație pentru sănătate, care ar trebui să fie accesibilă tuturor elevilor”, au transmis reprezentanții elevilor.

Biserica Ortodoxă se opune educației sexuale în școli

Lipsa accesului la educație sexuală a fost promovată de organizații religioase, dar și de Biserica Ortodoxă Română.

Această disciplină a fost introdusă în şcoli pentru prima dată în 1955 în Suedia, care a fost urmată, în anii ‘70-’80, de mai multe ţări din vestul Europei.

În anii ‘90 şi 2000 s-au alăturat şi Franţa, Regatul Unit, Portugalia, Ucraina şi Estonia. În prezent, în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli, deşi diferă la nivel de calitate şi conţinut.

Printre țările cu o experiență vastă în predarea educației sexuale se numără ţările nordice, Franţa şi Germania.

Câte fete devin mame la vârste fragede

Conform datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani și 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naștere și una la a treia.

Cât ține de mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea și una la a șasea. Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidență de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene.

România se află pe primul loc în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin, 14,2 la 100.000 de femei.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/patriarhia-ataca-programele-de-educatie-sexuala-considerate-atac-la-inocenta-copiilor

Mai multe