Dezastru la locurile de joacă din București: „Aici se pot întâmpla tragedii!”

30 martie 2022 12:38   Național
Ultima actualizare:

Leagăne cu lanțuri rupte, tobogane sparte, scorojite sau din metal, șuruburi ruginite și multă mizerie. Asta au găsit inspectorii ANPC la locurile de joacă din cele mai mari parcuri ale Capitalei: Herăstrău, Cișmigiu și Tineretului. Le-au închis, însă problema nu e rezolvată. Un consultant tehnic avertizează că sunt multe altfel de locuri unde oricând s-ar putea întâmpla tragedii.

„Când mergeam prin Cișmigiu, în tinerețe, în perioada liceului, mi se părea Raiul”, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC, privind acum cu dezamăgire dezastrul din cel mai cunoscut parc al Bucureștiului. Inspectorii au luat la verificat în principal locurile de joacă, pe care le-au catalogat ca fiind „reale pericole pentru copii!”. Au găsit echipamente deteriorate, bucăți de tartan lipsă, tobogane metalice sau cu plastic scorojit, spart, șuruburi ruginite și ieșite în relief, lipsa unor bare de protecție sau paviment cu denivelări.

Acțiunile de control vor continua și în alte parcuri

„Astfel, au fost oprite temporar de la prestarea serviciului, până la remedierea deficiențelor, toate cele 15 locuri de joacă, precum și două terenuri de baschet și un tobogan gonflabil aflate în Parcul Tineretului”, a anunțat ANPC printr-un comunicat, promițând că va continua verificările și în zilele următoare.

Sunt aceleași vechi probleme

Nu e prima dată când aceste locuri de joacă, aflate în administrarea Primăriei Capitalei, au fost închise de ANPC. Însă dezastrul nu a fost niciodată reparat. Alin Constantinescu, consultant tehnic, responsabil cu securitatea și verificarea tehnică a instalațiilor, ne spune că astfel de probleme sunt în toate marile parcuri administrate de ALPAB (Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București). Și nu de ieri, de azi! „La nivel de sectoare, 90% dintre locurile de joacă s-au pus în legalitate. În Primăria Capitalei pare că e un război intern și nimeni nu se mai ocupă de parcuri. Nicușor Dan se lăuda în toamnă că a igienizat unele spații. Acum vedem acolo aceleași mizerii, plus tobogane sparte, echipamente neconforme, vechi de peste 10 ani, când garanția lor e de maximum 8 ani, echipamente care nu au fost niciodată autorizate ISCIR”, spune Alin Constantinescu.

Alin Constantinescu: „Se vor întâmpla tragedii!”

Avertizează că cei mici riscă de la accidente minore până la pierderea vieții. „Nu vorbim dacă s-ar putea întâmpla tragedii. Cu siguranță se vor întâmpla tragedii, e vorba doar de timp”, spune consultantul.

Citește și povestea celui mai vechi tobogan din București. Are 58 de ani, este scos din uz, dar copiii încă îl folosesc.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Mai multe