#Coronavirus

Doza booster se va putea face după 4 luni, în România

13 ianuarie 2022 14:28   Național

Termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID a fost redus de la 6 la 4 luni, a anunțat joi, într-o conferință de presă, medicul Valeriu Gheorghiță. Modificarea intră în vigoare de luni, 17 ianuarie.

S-a dovedit că două doze de vaccin nu ne mai protejează așa de bine în fața noii variante de COVID, Omicron, care a dezvoltat un număr atât de mare de mutații, încât poate eluda parțial răspunsul imun post-vaccinare și post-infecție. Schema completă de vaccinare oferă o eficacitate de doar 35%, însă doza booster crește protecția la 75%. În aceste condiții, tot mai multe state, precum Marea Britanie, Israel, Franța sau Italia, au redus la 3-4 luni termenul pentru vaccinarea cu a treia doză. După acest model, și România a luat decizia de a devansa termenul pentru administrarea salvatoarei doze booster. Modificarea intră în vigoare luni, 17 ianuarie.

Peste 2,1 milioane de români au făcut doza booster

„Decizia a fost luată deoarece datele științifice arată că protecția dată de vaccin scade după 4 luni de la schema inițială de vaccinare. Recomandarea fermă a CNCAV este de a se alege un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță. În țara noastră, administrarea dozei booster a început la 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit 6 luni de la schema completă. Până acum, 2.179.030 de persoane, inclusiv copii de peste 12 ani s-au vaccinat cu a treia doză.

Pe tot globul, însă, Omicron face ravagii. Spania a înregistrat în două săptămâni mai multe reinfectări cu COVID decât a făcut-o în aproape doi ani de pandemie. SUA a raportat chiar și 1,35 de milioane de cazuri într-o singură zi. Organizația Mondială a Sănătății apreciază că peste 50% dintre europeni ar putea să se infecteze cu varianta Omicron în următoarele 6-8 săptămâni. În disperare de cauză, Israelul a aprobat chiar și a patra doză de vaccin. Același lucru îl va face și Danemarca pentru cetățenii mai vulnerabili. Totuși, Agenția Europeană a Medicamentului are îndoieli cu privire la administrarea unei a patra doze de ser, precizând că nu există date suficiente care să susțină această abordare.

Mai multe