E lege pentru toți proprietarii de apartamente. Ce trebuie să cumpere și să monteze, de la 1 ianuarie 2025

22 noiembrie 2024 7:04   Național

Începând cu 1 ianuarie 2025, toți proprietarii de apartamente care beneficiază de încălzire centralizată vor fi obligați prin lege să monteze repartitoare de căldură pe caloriferele din locuințele lor. Această schimbare vine ca o măsură menită să ajute la o mai bună monitorizare și management al consumului de energie termică, oferind o metodă mai corectă de calcul al facturii de încălzire, în funcție de consumul real al fiecărei locuințe.

Ce sunt repartitoarele de căldură și cum funcționează?

Repartitoarele de căldură sunt dispozitive montate pe calorifere care măsoară cantitatea de căldură pe care fiecare apartament o consumă în timpul sezonului rece. Acestea funcționează pe baza unui sistem de termostat și senzor, care calculează energia termică distribuită în fiecare cameră. La finalul lunii, citirea acestora va determina facturile individuale, iar cheltuielile vor fi distribuite echitabil, în funcție de cantitatea de căldură consumată.

Costurile montării și întreținerii

Costul mediu al montării unui repartitor de căldură este de aproximativ 200 de lei, iar pentru citirea datelor de consum, firmele specializate percep un tarif lunar de aproximativ 7 lei pentru fiecare calorifer. Deși investiția inițială nu este foarte mare, mulți proprietari ezită să instaleze aceste dispozitive, iar unele blocuri din București înregistrează încă o mare parte a locuințelor care nu au implementat sistemul de repartizare a costurilor.

De ce refuză unii proprietari montarea repartitoarelor?

În ciuda obligativității legii, mulți dintre locuitorii blocurilor din București și din alte orașe se opun montării repartitoarelor de căldură. Unii consideră că acestea vor duce la o creștere semnificativă a facturilor la încălzire. Gabriel, un locatar dintr-un bloc din sectorul 3, explică faptul că în cazul în care repartitoarele nu sunt montate pe toate apartamentele, facturile rămân mai mici atunci când întreaga scară de bloc este încălzită uniform.

Omul tinde să facă economie, iar dacă celălalt din stânga, dreapta, sus, jos, face și la el o temperatură mai acceptabilă, atunci costul global al încălzirii va fi mai mare”, explică Gabriel.

Pe de altă parte, susținătorii acestei măsuri spun că repartitoarele de căldură vor ajuta la o distribuție mai corectă a costurilor de încălzire, evitând astfel „subvenționarea” consumului altora. Mihai Mereuță, reprezentant al asociațiilor de locatari, subliniază că, deși există riscul ca facturile individuale să crească pentru unele apartamente, costurile totale ale întregului bloc nu vor depăși niciodată nivelul consumului din trecut.

Deși în unele cazuri facturile individuale pot să crească, per ansamblu, la nivelul întregii clădiri sau branșamentului, nu există niciun caz în care consumul total să fi crescut de-a lungul existenței sistemului”, afirmă Mereuță.

Ce trebuie să facă proprietarii?

Pentru a se conforma noii reglementări, toți proprietarii trebuie să ia măsuri începând de acum, pentru a monta repartitoarele de căldură în locuințele lor înainte de 1 ianuarie 2025. Administratorii de blocuri au început deja să organizeze sesiuni de informare și să colaboreze cu firmele specializate în montajul acestora, pentru a facilita procesul.

Mai multe