Ei sunt bugetarii de lux din ministere! Ce sume exorbitante câștigă
Partidele Coaliției și-au numit noi secretari de stat și șefi de agenții. De asemenea, acestea au stabilit și cine sunt secretarii generali din ministere, funcții extrem de importante în arhitectura oricărei instituții. Pe la ei trec toate documentele cheie și, de asemenea, câștigă sume frumoase de bani. Bugetarii de lux trăiesc pe picior mare!
Majoritatea guvernelor au numit temporar secretari generali ai ministerelor, respectiv pe o perioadă de jumătate de an, deși în mod normal, conform Codului Administrativ, aceștia ar trebui numiți prin concurs sau examen.
Aflați în pozițiile cheie din minister ajung să fie numiți de către Guvern sau ministru în numeroase comitete și consilii de administrație (CA), de unde încasează anual sume exorbitante de bani. Acest lucru este valabil și în cazul celor mai recente numiri de secretari generali din mai multe ministere.
Alina Burlă
Alina Burlă a fost numită pe 30 decembrie 2021 în funcția de în funcţia de secretar general al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Ea a fost detaşată din Ministerul Finanţelor. La bază, Alina Burlă este director general în Ministerul Finanţelor și a fost o prezenţă constantă în CA al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor (FNGCIMM), consiliu unde lunar a încasat încă 7.000 de lei pe lângă salariul din minister, de aproximativ 12.000 de lei, relatează adevarul.ro.
Corvin Nedelcu
Corvin Nedelcu a fost delegat pentru încă şase luni secretar general la Mediu, pe 30 decembrie 2021. El se află deja la a treia numire temporară consecutivă. Nedelcu este pensionar special de câţiva ani. El este fost angajat MApN şi SPP, deşi are doar 53 de ani. Acesta a mai fost secretar general-adjunct la Dezvoltare (2009-2010) şi Educaţie (2012), a fost consilierul Lucian Bode, când era ministru al Transporturilor. Astfel, pe lângă salariul de la Ministerul Trasporturilor deaproximativ 340.000 de lei, în conturile lui Nedelcu au intrat bani de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (197.000 de lei), ROMATSA (73.000 de lei) şi Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” (venituri nedeclarate).
Elena Pătrașcu
Următorul bugetar de lux este Elena Petraşcu. Și ea a fost numită tot în ultimele zile din decembrie în funcţia de secretar general al Ministerului Economiei. Aceasta a fost de mai multe ori secretar general la Transporturi, dar şi la Ministerul Justiţiei. Potrivit declarației de avere, aceasta are un salariu din privat (18.000 de lei brut) plus două indemnizaţii din prezenţa în consilii de administraţie la entităţi ale statului, care i-au adus un venit net lunar de aproximativ 12.000 de lei. În 2018, pe vremea guvernării PSD, Elena Petraşcu a avut venituri de peste 600.000 de lei.
Dragoș Bănescu
Pe data de 17 decembrie, Dragoş Bănescu a fost mutat de la Justiţie, unde era secretar general-adjunct, la Ministerul Muncii. El este în funcţia de secretar general. De-a lungul timpului, Bănescu a fost secretar general sau secretar general-adjunct, trecând pe la Finanţe, ANAF, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Economiei, iar ultima dată la Justiţie. Pe lângă salariul de 96.000 de lei, Dragoș Bănescu a primit bani pentru prezenţa în trei Consilii de Administraţie, suma totală ajungând la nu mai puțin de 35.000 de lei.
Gabriella Ferencz
De asemenea, omul lui Boc de la Interne și una dintre cele mai influente persoane la nivel de secretari generali este Gabriella Ferencz. Aceasta a fost director de cabinet atât când Emil Boc era premier. Ferencz a câștigat peste 50.000 de lei lunar, în anul 2020.