Expertul care a demontat minciuna „Ashley” anunță un ciclon „autentic”. Lovește Grecia și se îndreaptă spre România

4 octombrie 2024 10:19   Național
Ultima actualizare:

Grecia, Italia, Serbia sunt lovite în acest moment de un ciclon numit Cassandra. Serviciul de meteorologie din Grecia a emis avertizări de vreme severă. Furtuna puternică va lovi părți din țară în zilele de vineri și sâmbătă. Lucian Sîcă, expertul care a demontat minciuna Ahley, numind-o „o găselniță româneaacă”, vorbește despre un ciclon „adevărat”, care va lovi și România.

Expertul Sfîcă, despre ciclonul Cassandra

Lucian Sfîcă, doctor în climatologie, care predă la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a transmis vineri date despre furtuna puternică, numită Cassandra. 

„De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei.

Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu front cald și rece ce separă masa de aer cald mediteraneană de cea rece maritim polar pătrunsă pe lângă vestul lanțului alpin în vestul Mediteranei.

Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonică, ce lasă precipitații în principal în vestul țării, dar este posibil să genereze și nuclee secundare la nivelul țării noastre”, scrie Lucian Sfîrcă. 

Grecia, sub alertă de vreme severă

Serviciile meteorologice grecești au emis o avertizare de vreme severă, vineri. Furtuna este așteptată să lovească puternic vestul Greciei și să se manifeste inclusiv și sâmbătă pe arii mai extinse. 

Ploile abundente și furtunile sunt de așteptat să afecteze în principal părți din vestul Greciei vineri, începând cu zonele din nordul Mării Ionice, anunță presa elenă.

Coduri roșii în mai multe țări

Ciclonul lovește puternic în țări precum Italia, Croația, Serbia, unde sunt emise coduri roșii. 

Potrivit Eumetnet, servicul de meteorologie care include 33 de stații din Europa, sunt emise deja coduri roșii de viituri în Italia, zona Emilia Romgna, precum și coduri portocalii.

De asemenea, se anunță cod roșu de ploi abundente vânt puternic în Croația, peste 150 litri/mp, rafale de peste 120 km/h, cod roșu de ploi abundente în Serbia, cod portocaliu de ploi și vijelii în Grecia, Slovenia, Bulgaria.

Mai multe