Adevărul despre „Ashley”: Nu există! Expert: Meteorologia, risc major să fie decredibilizată

Ultima actualizare:

Avalanșă de comentarii și glume despre ciclonul Ashley, așteptat cu înfrigurare să ajungă în România și să măture țară de la nord la sud. „Fenomenul periculos” numit în toate jurnalele de știri și la care a făcut referire inclusiv ministrul Mediului, de fapt, nu există. „Nu veți găsi știri despre 'Ashley' decât în România”, a transmis un expert, duminică, afirmând că Ashley este o „găselniță românească”. Internetul a luat foc.

 'Ashley', o găselniță românească

viitura ciclon romania jpg

Conf. Dr. Lucian Sfîcă, de la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași" a făcut lumină în cazul furtunii Ashley anunțată cu tam-tam. El susține că este doar o „găselniță pur românească”, ce a avut ca efect isterizarea populației. Mai mult, expertul spune că, urmare a acestei situații, există „un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință.”  

„Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic.

În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți”, explică profesorul.

Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră - asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) - în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice.

Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni.

Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”, conchide Conf. dr. Lucian Sfîcă.

Avalanșă de comentarii pe rețelele sociale 

După ziua de duminică, în care toată lumea aștepta ca Bucureștiul să fie lovit de o furtună violentă, anunțată de autorități, ceea ce nu s-a întâmplat, românii au reacționat pe rețelele sociale.

„Sunt complet derutat.

Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu: „acest ciclon nu s-a format încă”.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Fechet: „Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley se pare că se va numi, are o tendință de a mătura România de la Vest la Est."

Meteorologul Lucian Sfîcă: „Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră... a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit."

Președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma: „Aveți grijă și de animalele voastre! Toate ființele au dreptul la viață. Dezlegați-vă câinii, în caz de inundații! Să se poată salva. Cu ajutorul fundației noastre, construim țarcuri, prevăzute cu uși speciale, pentru câinii ținuți în lanțuri."

MAI, către proprii angajați: „scoateți din priză aparatele electrice pentru a evita defectarea acestora în cazul unor întreruperi ale alimentării cu energie electrică cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile," , este reacția lui Vlad petreanu după explicațiile profesorului Lucian Sfîcă.

„Panica sa fie!

În ultimele zile, fenomenul numit "Furtuna Ashley" a acaparat atenția publicului românesc, dar se ridică mari semne de întrebare legate de veridicitatea acestei furtuni, care pare să fie o găselniță pur locală. „Nu veți găsi știri despre 'Ashley' decât în România. Iar acest lucru ar trebui să dea de gândit,” afirmă Conf. Dr. Lucian Sfîcă, de la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași", scrie muzicianul Florin Chilian.

Climatologul ANM Roxana Bojariu a avertizat încă de marți, 24 septembrie, că nu există ciclonul/furtuna Ashley: „Nu răspândiți mai departe”.

Luni, Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, a spus că de fapt, Ashley este un nume, pe o listă de așteptare, care va fi dat primului ciclon care se va forma.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, 28 septembrie, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bar james bond the 007 jpg
image png
printesa theodora grecia matthew kumar nunta gettyimages jpg
centrala jpeg
vin rosu jpg
image png
BeFunky collage (34) jpg
cavou tiberiu urdaneanu 2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net