Ce spune un meteorolog militar despre potopul care vine în România. „De peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză...”

De sâmbătă seara până luni, România va fi din nou lovită de ploi. Un expert al Armatei Române în observarea și prognoza vremii a dezvăluit, sub protecția anonimatului, că un ciclon care s-a format în sudul Europei va aduce o cantitate semnificativă de ploi în sud-estul României. Chiar și Bucureștiul va fi afectat..

Meteorolog, avertisment în privința ciclonului care vine în România / foto: arhiva Click!
Meteorolog, avertisment în privința ciclonului care vine în România / foto: arhiva Click!

Administrația Națională pentru Meteorologie (ANM) a avertizat, într-o conferință de presă la care a participat și premierul Marcel Ciolacu, că se așteaptă vreme rea în perioada 28 - 30 septembrie. Guvernul s-a reunit în ședință de urgență și a fost înființat un grup de lucru.

Un meteorolog militar, care analizează condițiile meteo pentru Ministerul Apărării, a dezvăluit, sub protecția anonimatului, că nu a mai văzut de peste 20 ani pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă.

Toate acestea sunt semnul îngrijorării autorităților. Vor cădea precipitații foarte mari de apă. În unele zone sunt așteptate și cantități de 100 litri pe metru pătrat. Mă uit pe radare, pe hărți și pe modelele de prognoză de peste 20 de ani. Dar niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă ca acum”, a declarat un specialist în meteorologie din cadrul Armatei Române, sub condiția confidențialității, pentru hotnews.ro.

Sud-estul țării, inclusiv Bucureștiul, va fi afectat de cantități mari de precipitații, odată cu intrarea ciclonului, și a avertizat populația cu privire la importanța alertelor emise de către autorități.

„Oamenii să ia în seamă alertele!”

Nu vreau să sperii pe nimeni, dar oamenii să ia în seamă alertele! Repet, de peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă. Sunt și ceva vești bune: pe parcursul zilei de vineri, de exemplu, modelele au arătat o ușoară diminuare a ceea ce urmează. În sensul că în unele părți nu mai sunt prognozate cantități de 100 litri pe metru pătrat, ci de 90 l/mp. Dar în unele zone se mențin cifrele.

Pe zone restrânse se vor înregistra cantități de apă de 80-100 litri/mp. Nici Bucureștiul nu va scăpa. În Capitală sunt așteptate ploi de 60 l/mp. Nu vine potopul, dar vor fi fenomene de vreme severă cauzate de ciocnirea a două fronturi atmosferice, unul, foarte rece și altul, foarte cald”, spune meteorologul militar.

De sâmbătă până luni, România se află sub avertizare de ploi și vânt, iar temperaturile sunt așteptate să scadă până la 20°C. Codul galben este în vigoare în zona intracarpatică și codul portocaliu în zonele subcarpatice, Sudul și Estul țării. Precipitaţiile vor depăşi 100 de litri pe metru pătrat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
crima 2004 jpg
pensionari jpg
Prințul William, Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
priza jpeg
ploaie jpg
azuga jpg
8ezZh9izOGs 3L jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net