Războinicul român care a salvat Europa. Pentru el au bătut toate clopotele de pe continent

Acum mai bine de 500 de ani, Europa se afla sub o amenințare teribilă. Sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, se pregătea să dea un asalt asupra Europei, după ce a cucerit mare parte din Balcani. În mijlocul acestui pericol iminent, un războinic român avea să joace un rol crucial, salvând continentul de la o invazie devastatoare. Numele său este Ioan de Hunedoara, iar pentru victoria sa în Bătălia de la Belgrad, toate clopotele Europei au răsunat în onoarea sa.

Războinici. Foto: Adevărul
Războinici. Foto: Adevărul

Constantinopolul cade, Europa tremură

Pe 29 mai 1453, Constantinopolul, ultimul bastion al Imperiului Bizantin, a căzut în mâinile lui Mahomed al II-lea, marcând sfârșitul unei ere glorioase. Sultanul, supranumit „Cuceritorul”, avea acum planuri mai mari: să aducă întreaga Europă sub stăpânirea Imperiului Otoman. Cu o armată imensă și o flotă impresionantă, Mahomed al II-lea a înaintat către inima continentului, iar următoarea sa țintă era cetatea Belgradului, au scris cei de la Adevărul.

Belgradul era poarta de intrare către Europa Centrală, iar dacă ar fi căzut, Ungaria și restul Europei ar fi fost expuse unui atac de proporții. Nicio altă forță nu părea capabilă să oprească armata otomană de 100.000 de soldați, susținută de faimoșii ieniceri și o artilerie devastatoare.

Ioan de Hunedoara, eroul Europei

Situația părea disperată pentru apărătorii Belgradului, dar în ajutorul lor a sosit Ioan de Hunedoara, cunoscut și ca Iancu de Hunedoara. Acesta era voievod al Transilvaniei și unul dintre cei mai respectați comandanți militari ai vremii. Deși provenea dintr-o familie de mici nobili români din Hațeg, Iancu și-a câștigat un renume în luptele contra otomanilor, devenind regentul Ungariei.

Cu un curaj extraordinar și o strategie impecabilă, Ioan de Hunedoara a reușit să organizeze o forță de rezistență formată din mercenari, cruciați și voluntari din Ungaria și Transilvania. Deși era depășit numeric și fără sprijin din partea marilor puteri europene, el a reușit să strângă o armată de 30.000 de oameni și o flotă improvizată de 200 de corăbii.

Înfruntarea otomanilor și victoria de la Belgrad

Primul pas al lui Ioan de Hunedoara a fost să înfrunte flota otomană care blocase Dunărea, împiedicând aprovizionarea cetății Belgradului. Într-o luptă navală impresionantă, forțele sale au reușit să spargă blocada, deschizând astfel calea pentru trupe și provizii.

Când asaltul decisiv al otomanilor asupra cetății a început, Iancu și oamenii săi au coordonat apărarea cu o strategie remarcabilă, folosindu-se de fortificațiile Belgradului. Deși armata otomană a reușit inițial să pătrundă în cetate, războinicii conduși de Ioan de Hunedoara și-au adunat ultimele forțe și au lansat un contraatac surpriză, împingând trupele otomane înapoi și provocând o înfrângere răsunătoare.

Mahomed al II-lea a fost nevoit să se retragă, iar planurile sale de cucerire a Europei Centrale au fost zădărnicite pentru o lungă perioadă de timp.

Victoria de la Belgrad din 1456 a fost una dintre cele mai importante bătălii din istoria Europei. Ioan de Hunedoara a devenit un erou al creștinătății, iar clopotele tuturor bisericilor din Europa au fost trase în semn de mulțumire pentru salvarea continentului de la o invazie otomană.

Deși a murit la scurt timp după bătălie, victoriile sale au lăsat o amprentă profundă asupra istoriei europene. Ioan de Hunedoara este considerat unul dintre cei mai mari apărători ai Europei creștine, iar curajul său și sacrificiile sale continuă să fie onorate și astăzi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net