G4Media dezvăluie problemele penale ale candidaților Partidul Oamenilor Tineri

3 decembrie 2024 8:21   Național

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a propus pentru alegerile parlamentare recente o listă de candidați care ridică numeroase semne de întrebare. Investigațiile G4Media au dezvăluit o serie de cazuri care implică dosare penale, condamnări și chiar legături cu vechi structuri ale Securității. În ciuda acestor acuzații, liderii formațiunii refuză să răspundă punctual, concentrându-se mai degrabă pe comparații cu alte partide.

Problemele candidaților POT

Lista POT include nume precum Răzvan Mirel Chiriță, un candidat cu mari șanse să ajungă deputat.

Chiriță a fost trimis în judecată de DNA pentru prejudicierea Primăriei Slatina cu 2,5 milioane de lei, în urma unor contracte pentru materiale sanitare încheiate în timpul pandemiei.

Dosarul se află în faza de Cameră Preliminară, la Tribunalul București.

Contactat de G4Media, acesta a refuzat să comenteze, declarând scurt: „Faceți ce vreți!”

Furt și condus sub influența alcoolului

Un alt caz este cel al lui Petru Octav Ursăscu, candidat la Senat, condamnat în 2022 la nouă luni de închisoare cu amânare pentru conducere sub influența alcoolului.

Poliția l-a prins cu o alcoolemie de 1,10 g‰, iar candidatul a justificat episodul ca fiind o „eliberare de sub jug” după pandemie.

Relu Florin Merișanu, candidat din Mehedinți, a fost prins în 2022 furând un acumulator dintr-un magazin Leroy Merlin. Cu toate acestea, procurorii au renunțat la urmărirea penală, considerând că procesul nu ar fi justificat din punct de vedere al costurilor. Deși a recunoscut fapta în timpul anchetei, Merișanu susține acum că totul a fost o „neînțelegere”.

Un alt candidat, Daniel Mihai Plai, aflat pe primul loc pe lista POT la Arad, a fost condamnat în 2015 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru implicarea într-un dosar de fraudare a unui examen militar. Procurorii au descoperit că Plai și alți candidați primiseră subiectele în avans, în schimbul unor sume de bani, afectând astfel integritatea concursului, scrie Context , citat de G4Media.

 Legături cu fosta Securitate

Lista de controverse continuă cu Marian Rizea, descoperit de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ca fiind ofițer al Securității până în 1989 și acuzat de încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului.

Rizea a avut o carieră post-revoluționară controversată, ocupând funcții în instituții publice și fiind acuzat de colaborare cu diverse partide politice pentru beneficii personale.

Întrebată de G4Media despre toate aceste cazuri, președinta acestei formațiuni, Anamaria Gavrilă, a transmis:

„La SOS ce ați descoperit? Când descoperiți pe toți ceilalți de la celelalte partide, atunci voi comenta și eu.”

Mai multe