Grevă de avertisment în școli! Care sunt solicitările profesorilor și ce se întâmplă cu elevii
Profesorii și personalul nedidactic din școli vor fi în grevă de avertisment miercuri, între orele 11 și 13. Salariații din învățământul preuniversitari cer sporuri și plata orelor suplimentare.
Salariaţii din învăţământul preuniversitar membri ai celor două federaţii reprezentantive - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" - intră în grevă de avertisment, miercuri, între orele 11:00-13:00, se arată într-un comunicat transmis de cele două organizaţii sindicale.
Decizia de a face grevă a fost luată de sindicaliștii din învățământul preuniversitar după un referendum intern, în condițiile în care Guvernul a refuzat negocierile cu reprezentanții acestora și nu au luat măsuri concrete pentru a răspunde la nemulțumirile lor.
Ce se întâmplă cu elevii pe parcursul grevei
În intervalul orar anunțat pentru protest, cadrele didactive care au decis să intre în grevă nu vor face activități didactice, ci doar vor supraveghea elevii.
Care sunt solicitările sindicaliștilor din învățământul preuniversitar
Solicitările sindicaliștilor din învățământul preuniversitar sunt legate de salarii și de numărul de posturi didactice auxiliare și nedidactice.
Iată cerințele sindicaliștilor, potrivit comunicatului transmis de cele două sindicate.
- acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);
- alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;
- adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017. acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
- plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;
- suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.