Scandal pe tema testelor de saliv─â: profesorii protesteaz─â, p─ârin╚Ťii e posibil s─â nu-╚Öi dea acordul, elevii nu mai ├«n╚Ťeleg nimic

16 noiembrie 2021
image
Elevii nu ╚Ötiu cine-i va testa ╚Öi cum vor mai lua micul dejun diminea╚ŤaFoto: Shutterstock

Haos total ├«n ╚Öcoli, vizavi de testele de saliv─â promise de luni bune, care se las─â ╚Öi acum a╚Öteptate. ├Än lips─â de personal medical, ele vor fi administrate de profesori, a stabilit Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii. Sindicatele din educa╚Ťie se opun ╚Öi cer ca testele s─â fie f─âcute de p─ârin╚Ťi. Ministerul Educa╚Ťiei solicit─â clarific─âri, iar copii, prin╚Öi la mijloc, nu mai ├«n╚Ťeleg nimic.

Federa╚Ťiile sindicale din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt protesteaz─â fa╚Ť─â decizia autorit─â╚Ťilor de a pune profesorii s─â-i testeze pe copii la clas─â, de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â. Sus╚Ťin c─â procesul ar duce la blocarea activit─â╚Ťii ╚Öi transformarea ╚Öcolilor ├«n focare de infec╚Ťie. ÔÇ×╚Üin├ónd cont de num─ârul mare de elevi dintr-o clas─â, dar ╚Öi de la nivelul unit─â╚Ťii, testarea nu se poate realiza ├«ntr-un interval timp scurt, ceea ce va afecta semnificativ desf─â╚Öurarea procesului de predare-├«nv─â╚Ťare- evaluare. Apoi, angaja╚Ťii din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt nu beneficiaz─â de echipamente de protec╚Ťie, absolut necesare pentru evitarea infect─ârii cu acest virus, care se transmite, a╚Öa cum bine se cunoa╚Öte, prin intermediul secre╚Ťiilor eliminate de c─âtre persoanele infectateÔÇŁ, se arat─â ├«n peti╚Ťia profesorilor, conform edupedu.ro. Peste 75% dintre profesorii care au r─âspuns unui sondaj al sindicatelor nu sunt de acord s─â supravegheze copii la clas─â ├«n timp ce-╚Öi administreaz─â testele de saliv─â.

Profesorii cer ca testele s─â le administreze p─ârin╚Ťii

Procedura de testare COVID presupune, printre altele, ca elevii s─â nu m─ân├ónce ╚Öi s─â nu bea nimic cu cel pu╚Ťin o or─â ├«nainte de recoltare. ├Än condi╚Ťiile ├«n care testarea se va face ├«n zilele de luni ╚Öi joi, ├«naintea orelor de curs, acest lucru ├«nseamn─â ca p─ârin╚Ťii s─â-╚Öi trimit─â diminea╚Ťa copiii nem├ónca╚Ťi. Cine poate fi de acord?! ÔÇ×Nu avem p├órghii pentru a putea obliga elevii s─â vin─â nem├ónca╚Ťi la ╚Öcoal─â. Iar administrarea testelor necesit─â existen╚Ťa acordului informat al p─ârinteluiÔÇŁ, mai spun sindicali╚Ötii din educa╚Ťie. Solu╚Ťia propus─â de profesori: ÔÇ×aceste teste pot fi foarte u╚Öor f─âcute de c─âtre p─ârin╚Ťi, acas─â, ace╚Ötia urm├ónd s─â comunice posibilele cazuri de infectareÔÇŁ.

Elevii vor s─â nu le fie afectat procesul de ├«nv─â╚Ťare

╚śi Consiliul Elevilor cere ca testarea ├«n ╚Öcoli s─â nu afesteze actul educa╚Ťional. ÔÇ×Autorit─â╚Ťile au ├«nt├órziat nepermis de mult cu achizi╚Ťia ╚Öi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentat─â de Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii prezint─â lacune de aplicare. Practic, observ─âm o tendin╚Ť─â general─â din partea profesorilor de a refuza s─â asiste sau s─â ajute la administrarea testelor de c─âtre elevi, iar personalul medical lipse╚Öte ├«n cea mai mare parte dintre unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt. La acest moment, nu cunoa╚Ötem aproape nimic despre testarea din ╚Öcoli. Profesorii ╚Öi sindicatele din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt protesteaz─â ╚Öi condamn─â posibilitatea ca ei s─â ajute la administrarea testelor, p─ârin╚Ťii e posibil s─â nu ├«╚Öi dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prin╚Öi la mijloc ÔÇô ├«ntre orgoliile unora ╚Öi incompeten╚Ťa altoraÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul elevilor.

Ministerul Educa╚Ťiei are nevoie de clarific─âri

├Än aceste condi╚Ťii, Ministerul Educa╚Ťiei a solicitat luni Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii (cel care a emis instruc╚Ťiunilor privind administrarea testelor de saliv─â) s─â clarifice problema. Trei aspecte sunt de clarificat:

  • Dac─â testele pe baz─â de saliv─â pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea p─ârin╚Ťilor/apar╚Ťin─âtorilor legali. ├Än cazul unui r─âspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening.
  • Dac─â testele pe baz─â de saliv─â administrate ├«n ╚Öcoal─â impun acordul p─ârin╚Ťilor/apar╚Ťin─âtorilor legali. ├Än cazul ├«n care este nevoie de acest acord, Ministerul Educa╚Ťiei adreseaz─â rug─âmintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instruc╚Ťiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru p─ârin╚Ťi/apar╚Ťin─âtori legali ╚Öi men╚Ťionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
  • ├Än condi╚Ťiile ├«n care ├«n instruc╚Ťiune nu sunt men╚Ťiona╚Ťi pre╚Öcolarii, se aplic─â sau nu se aplic─â instruc╚Ťiunea pentru ace╚Ötia, av├ónd ├«n vedere faptul c─â testarea a fost prev─âzut─â ├«n toate unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt preuniversitar (╚Öcoli ╚Öi gr─âdini╚Ťe) pentru pre╚Öcolari, elevi ╚Öi toate categoriile de personal din ╚Öcoli ╚Öi gr─âdini╚Ťe.

Miercuri, 17 noiembrie, Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a r─âspuns c─â decizia utiliz─ârii testelor la domiciliu revine sistemului educa╚Ťional ╚Öi, da, pot fi folosite de p─ârin╚Ťi.

kate middleton 4 jpg
cub lili sandu animat gif
cub adrian alexandrov png
vangelis afp jpg
catrinel menghia cannes (4) jpg
anna lesko
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
allergy g3d6759da5 1920 jpg
kate middleton 4 jpg
Ma╚Öin─â de Poli╚Ťie din Germania jpeg
politia locala jpeg
vladimir putin imagini recent colaj jpg
calendar ortodox 2021 20 mai sf mc talaleu png