Scandal pe tema testelor de saliv─â: profesorii protesteaz─â, p─ârin╚Ťii e posibil s─â nu-╚Öi dea acordul, elevii nu mai ├«n╚Ťeleg nimic

image
Elevii nu ╚Ötiu cine-i va testa ╚Öi cum vor mai lua micul dejun diminea╚ŤaFoto: Shutterstock

Haos total ├«n ╚Öcoli, vizavi de testele de saliv─â promise de luni bune, care se las─â ╚Öi acum a╚Öteptate. ├Än lips─â de personal medical, ele vor fi administrate de profesori, a stabilit Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii. Sindicatele din educa╚Ťie se opun ╚Öi cer ca testele s─â fie f─âcute de p─ârin╚Ťi. Ministerul Educa╚Ťiei solicit─â clarific─âri, iar copii, prin╚Öi la mijloc, nu mai ├«n╚Ťeleg nimic.

Federa╚Ťiile sindicale din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt protesteaz─â fa╚Ť─â decizia autorit─â╚Ťilor de a pune profesorii s─â-i testeze pe copii la clas─â, de dou─â ori pe s─âpt─âm├ón─â. Sus╚Ťin c─â procesul ar duce la blocarea activit─â╚Ťii ╚Öi transformarea ╚Öcolilor ├«n focare de infec╚Ťie. ÔÇ×╚Üin├ónd cont de num─ârul mare de elevi dintr-o clas─â, dar ╚Öi de la nivelul unit─â╚Ťii, testarea nu se poate realiza ├«ntr-un interval timp scurt, ceea ce va afecta semnificativ desf─â╚Öurarea procesului de predare-├«nv─â╚Ťare- evaluare. Apoi, angaja╚Ťii din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt nu beneficiaz─â de echipamente de protec╚Ťie, absolut necesare pentru evitarea infect─ârii cu acest virus, care se transmite, a╚Öa cum bine se cunoa╚Öte, prin intermediul secre╚Ťiilor eliminate de c─âtre persoanele infectateÔÇŁ, se arat─â ├«n peti╚Ťia profesorilor, conform edupedu.ro. Peste 75% dintre profesorii care au r─âspuns unui sondaj al sindicatelor nu sunt de acord s─â supravegheze copii la clas─â ├«n timp ce-╚Öi administreaz─â testele de saliv─â.

Profesorii cer ca testele s─â le administreze p─ârin╚Ťii

Procedura de testare COVID presupune, printre altele, ca elevii s─â nu m─ân├ónce ╚Öi s─â nu bea nimic cu cel pu╚Ťin o or─â ├«nainte de recoltare. ├Än condi╚Ťiile ├«n care testarea se va face ├«n zilele de luni ╚Öi joi, ├«naintea orelor de curs, acest lucru ├«nseamn─â ca p─ârin╚Ťii s─â-╚Öi trimit─â diminea╚Ťa copiii nem├ónca╚Ťi. Cine poate fi de acord?! ÔÇ×Nu avem p├órghii pentru a putea obliga elevii s─â vin─â nem├ónca╚Ťi la ╚Öcoal─â. Iar administrarea testelor necesit─â existen╚Ťa acordului informat al p─ârinteluiÔÇŁ, mai spun sindicali╚Ötii din educa╚Ťie. Solu╚Ťia propus─â de profesori: ÔÇ×aceste teste pot fi foarte u╚Öor f─âcute de c─âtre p─ârin╚Ťi, acas─â, ace╚Ötia urm├ónd s─â comunice posibilele cazuri de infectareÔÇŁ.

Elevii vor s─â nu le fie afectat procesul de ├«nv─â╚Ťare

╚śi Consiliul Elevilor cere ca testarea ├«n ╚Öcoli s─â nu afesteze actul educa╚Ťional. ÔÇ×Autorit─â╚Ťile au ├«nt├órziat nepermis de mult cu achizi╚Ťia ╚Öi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentat─â de Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii prezint─â lacune de aplicare. Practic, observ─âm o tendin╚Ť─â general─â din partea profesorilor de a refuza s─â asiste sau s─â ajute la administrarea testelor de c─âtre elevi, iar personalul medical lipse╚Öte ├«n cea mai mare parte dintre unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt. La acest moment, nu cunoa╚Ötem aproape nimic despre testarea din ╚Öcoli. Profesorii ╚Öi sindicatele din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt protesteaz─â ╚Öi condamn─â posibilitatea ca ei s─â ajute la administrarea testelor, p─ârin╚Ťii e posibil s─â nu ├«╚Öi dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prin╚Öi la mijloc ÔÇô ├«ntre orgoliile unora ╚Öi incompeten╚Ťa altoraÔÇŁ, se arat─â ├«n comunicatul elevilor.

Ministerul Educa╚Ťiei are nevoie de clarific─âri

├Än aceste condi╚Ťii, Ministerul Educa╚Ťiei a solicitat luni Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii (cel care a emis instruc╚Ťiunilor privind administrarea testelor de saliv─â) s─â clarifice problema. Trei aspecte sunt de clarificat:

  • Dac─â testele pe baz─â de saliv─â pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea p─ârin╚Ťilor/apar╚Ťin─âtorilor legali. ├Än cazul unui r─âspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening.
  • Dac─â testele pe baz─â de saliv─â administrate ├«n ╚Öcoal─â impun acordul p─ârin╚Ťilor/apar╚Ťin─âtorilor legali. ├Än cazul ├«n care este nevoie de acest acord, Ministerul Educa╚Ťiei adreseaz─â rug─âmintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instruc╚Ťiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru p─ârin╚Ťi/apar╚Ťin─âtori legali ╚Öi men╚Ťionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
  • ├Än condi╚Ťiile ├«n care ├«n instruc╚Ťiune nu sunt men╚Ťiona╚Ťi pre╚Öcolarii, se aplic─â sau nu se aplic─â instruc╚Ťiunea pentru ace╚Ötia, av├ónd ├«n vedere faptul c─â testarea a fost prev─âzut─â ├«n toate unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt preuniversitar (╚Öcoli ╚Öi gr─âdini╚Ťe) pentru pre╚Öcolari, elevi ╚Öi toate categoriile de personal din ╚Öcoli ╚Öi gr─âdini╚Ťe.

Miercuri, 17 noiembrie, Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a r─âspuns c─â decizia utiliz─ârii testelor la domiciliu revine sistemului educa╚Ťional ╚Öi, da, pot fi folosite de p─ârin╚Ťi.

valetina pelinel borcea copii jpg
zavoranu bogdan furtuna jpg
oana zavoranu
brooklyn beckham nicola peltz jpg
anamaria ferentz jpeg
ioana si ilie nastase renunta divortjpg jpg
jojo vacanta culinara jpeg
BeFunky collage (38) jpg
image
image
image
image
Elon Musk la inaugurarea fabricii Tesla din Germania FOTO EPA-EFE
criptomonede- bitcoin-ethereum-litecoin-xrp-crypto.jpg
subway alba iulia
ludovic orban jpeg
iphone usb c
image png