Greva din învățământ îl ține premier pe Nicolae Ciucă deși mii de sindicaliști au protestat în stradă

25 mai 2023 16:55   Național

În timp ce mii de salariați din învățământ au ieșit în stradă de foame, Klaus Iohannis a glumit ieri pe seama grevei iar Marcel Ciolacu, președintele PSD și cel care va deveni premier până la 1 iunie s-a certat cu protestatarii. Deși actualul premier, Nicolae Ciucă a anunțat că-și va depune mandatul pe 26 mai, președintele Iohannis a transmis ieri că schimbul de ștafetă la Palatul Victoria nu se va întâmpla până la încheierea grevei. Greva va continua și mâine

Greva din învățământ ziua 3. Sindicatele din Educaţie au organizat ieri mai multe mișcări de protest în principalele orașe din România pentru a-și susține revendicările. Cea mai importantă a avut loc la București, a început cu un miting în fața guvernului, în Piața Victoriei și s-a încheiat cu un marș până la Palatul Parlamentului.

Sindicaliştii au anunţat că resping oferta de până acum a Guvernului, pe care o consideră jignitoare, iar greva va continua. Cu un premier care numără orele cât va mai rămâne în funcție și cu un ministru al Educației fost consilier prezidențial, toți ochii sunt ațințiti spre cei doi oameni care dețin cu adevărat Puterea în România.

Este vorba de președintele României, Klaus Iohannis și președintele PSD, Marcel Ciolacu, cel care va deveni premier până la 1 iunie. Amândoi însă s-au făcut de răs ieri și au părut că nu pun prea mult preț pe grevă.

Klaus Iohannis și soția, gafe despre greva profesorilor

Klaus Iohannis a fost ieri la Sibiu împreună cu președintele Germaniei Frank Walter Steinmeier și a atras atenția prin faptul că era binedispus și nu părea deloc afectat de mișcările de protest. Cel mai important om din statul român s-a dus cu înaltul oaspete la Colegiul Brukenthal, unde preda fizică pe vremuri președintele Iohannis și soția sa, Carmen încă predă Engleza.

În timp ce pe trotuarul din fața instituției de învățământ cîțiva membri de sindicat protestau, Klaus Iohannis făcea poze cu președintele Germaniei, soția sa și mai mulți elevi. Vrând să fie glumeț, președintele a sfârșit prin a deveni arogant. El s-a adresat copiilor spunând: ”Vedeți?

Până și greva are avantajele ei” făcând aluzie la faptul că acțiunea se poate desfășura fără probleme, în liniște. Gluma nu a fost gustată de sindicaliști, mai ales că soția președintelui, Carmen, a șocat spunând că nu este în grevă deoarece nu este membru de sindicat și în plus „nu fac politică”, a explicat profesoara de engleză.

Marcel Ciolacu, supărat că a fost huiduit

Aflat la Buzău la un eveniment dedicat Zilei Eroilor, zi de sărbătoare și în calendarul bisericesc, „Înălțarea Domnului”, Marcel Ciolacu a ținut un discurs, pe parcursul căruia a fost huiduit copios de zeci de salariați din învățământ. Supărat pentru tratamentul la care a fost supus, viitorul premier a reacționat cu un reproș.

„Aș fi vrut în mod deosebit la sfârșit să mă adresez și doamnelor și domnilor profesori, dar încă de la început aș dori să vă mulțumesc pentru respectul pe care ni l-am arătat astăzi unii altora și sunt ferm convins că după această manifestare, în această zi sfântă de Înălțare, o să o să ne strângem cu toții la prefectură și vom continua discuțiile împreună”, a spus Ciolacu la începutul discursului.

Ulterior, pentru a arăta totuși că-I pasă de grevă președintele PSD s-a întâlnit la Prefectura Buzău cu liderii de sindicat dar aceștia au declarat ulterior că discuțiile nu au făcut nici un fel de progrese.

Oferta Guvernului Ciucă pentru sindicatele din învățământ

Guvernul a oferit miercuri seara, în cadrul discuţiilor cu sindicaliştii din Educaţie, aflaţi în grevă, carduri în valoare de 2.500 de lei, sumă acordată în două tranşe, 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 de lei pentru octombrie. Vor fi acordate sume de 500 de lei, atât în iunie, cât şi în octombrie, şi personalului nedidactic.

Mai multe