Negocieri eşuate, greva începe azi. Liderii sindicali nu au renunțat la proteste!

În ultimul ceas, membrii Executivului au încercat să îi convingă pe liderii sindicali din învăţământ să renunţe la greva generală programată începând de azi. Nu s-a ajuns la nici o înţelegere, aşa că azi nu se va face şcoală.

Profesorii sunt  azi în grevă. FOTO: Mediafax
Profesorii sunt azi în grevă. FOTO: Mediafax

După trei ore de negocieri, nu s-a ajuns la nici un rezultat. Sătui de promisiuni, profesorii au decis că greva va începe azi, aşa cum era prevăzut. „Greva va continua până când colegii noştri vor stopa acţiunea. Trebuie soluţii pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o şi acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorinţa noastră. Altceva nimic. Personalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creştere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparţine Guvernului”, a spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, la ieşirea de la negocieri, conform digi24.ro. De asemenea, tot azi va avea loc şi o grevă de avertisment în câteva universităţi, printre care ASE, Universitatea Politehnică din Bucureşti sau Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a transmis că greva generală de luni nu este o grevă „pe persoană fizică”, ci una a salariaţilor din învăţământ. „Nu e una pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii lor de sindicat. Este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Discutăm de peste 350.000 de salariaţi şi de peste 7.000 de unităţi şcolare la nivel naţional”, a explicat Nistor.

Peste 350.000 de salariaţi, în grevă

În cadrul negocierilor, Guvernul a promis că până la 15 iulie îşi va asuma finalizarea proiectului noii legi a salarizării, care include şi grilele pentru profesori, astfel încât aceasta să poată fi implementată din septembrie. La întâlnire au participat, din partea Executivului, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Muncii, Marius Budăi, şi ministrul de Finanţe, Adrian Câciu.

La începutul întâlnirii cu reprezentanţii sindicatelor, premierul Ciucă a declarat: „Prioritatea este educaţia, ea rămâne în topul asumărilor noastre, la nivelul coaliţiei. Am discutat şi am făcut în aşa fel încât legile Educaţiei să fie cele mai dezbătute legi până în acest moment. Este vorba de viitorul copiilor, este vorba de liniştea părinţilor şi este vorba de ceea ce proiectăm pentru ţara noastră. Nu putem să lăsăm copiii, în prag de examen şi înainte de finalul anului de învăţământ, suspendaţi pentru că nu avem soluţii pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi”, a spus şeful Executivului.

Cât câştigă un profesor

image

În prezent, potrivit antena3, salariile medii din învăţământ sunt cu puţin peste 4.000 de lei net, cu circa 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, care este de 4.254 de lei. Totodată, un profesor debutant ia în mână 2.700 de lei, cu tot cu sporul neuropsihic şi indemnizaţia de hrană lunară. Dacă are 25 de ani vechime în învăţământ, poate ajunge la doar 4.000 de lei. Comparativ, un şofer angajat la Ministerul Educaţiei are 3.217 lei pe lună, deci mai mult decât un cadru didactic. Îngrijitorul câştigă 2.455 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net