Iată în ce se transformă brazii de Crăciun! Nu-i aruncați oriunde. Amenzile sunt uriașe!

7 ianuarie 2024 16:41   Național
Ultima actualizare:

Sărbătorile au trecut așa că românii au început să-și arunce brazii. În marile orașe firmele de salubrizare au început colectarea acestora, iar în București sectoarele 2, 3 și 6 s-au organizat exemplar. Reporterii Click! vă arată ce se întâmplă cu brazii și cât de utili sunt și după ce nu vă mai împodobesc casele.

Pentru a scăpa de pomii de Sărbători, bucureștenii trebuie să știe că aceștia nu pot fi aruncați la voia întâmplării, deoarece amenzile sunt usturătoare: între 1.000 și 2.500 de lei.

Astfel, în Sectorul 6 au fost puse la dispoziție trei soluții: fie îi scot în zilele de vineri și sâmbătă în fața blocurilor, fie îi duc în patru zone special amenajate, fie cer prin asociațiile de locatari ajutorul firmei care salubrizează sectorul.

Reporterii Click! au participat la colectarea brazilor abandonați în diverse locuri de pe Bulevardul Drumul Taberei.

„Sunt mai puțini brazi față de alți ani și am descoperit că multă lume a început să-i păstreze până după Bobotează”, ne-a explicat Paul Alecu de la firma Urban, care se ocupă de salubrizarea sectorului 6.

Am însoțit apoi mașinile cu pomi până într-o zonă special amenajată pentru transformarea acestora în deșeu lemnos.

Mircea și Gheorghe sunt oamenii care au grijă ca mașina de tocat brazi să nu se oprerască niciodată și să „mestece” tot timpul. Nici nu mai știu câți pomi au băgat între dinții ferocelui aparat care înghite pomi și scoate „firimituri” de lemn și ace de brad.

„Nu mai transformăm brazii în compost pentru îngrășământ deoarece am găsit o altă soluție mai rentabilă, care implică un cost mai mic cu energia și ocupă timp mai puțin: tocăm pomul și deșeurile rezultate le cedăm unor firme care îl folosesc pentru centralele termice”, ne-a explicat reprezentantul de la Urban.

Și alte sectoare s-au organizat pentru strângerea brazilor

Programul de colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Sectorul 2 a început sâmbătă, pe 6 ianuarie și va continua și în zilele de 7, 13 și 14 ianuarie.  „Brazii nu trebuie aruncaţi la întâmplare pe domeniul public: spații verzi, grădinile blocurilor, trotuare etc. Pentru a putea fi preluaţi în mod organizat de către echipele operatorului de salubritate, trebuie depozitaţi în punctele de ridicare a fracţiei uscate de la bloc. Cei care locuiesc la case îi pot lăsa în faţa porţii”, au mai precizat oficialii.

„Brazii vor fi tocați şi, la fel ca şi anul trecut, vom folosi amestecul în compost/îngrășământ natural pentru spațiile verzi și parcurile de la noi din sector”, a fost mesajul Primăriei sector 2. 

În Sectorul 3, cetățenii sunt rugați să-i ducă în zona ghenelor de gunoi sau la pubelele stradale din apropierea blocurilor, de unde vor fi ridicați zilnic de echipele de salubritate. Asta pentru ca aleile de acces, trotuarele, parcările sau spațiile verzi să rămână libere. Oficialii din sectorul 3 anunță că „brazii nu trebuie aruncați la întâmplare pe domeniul public, deoarece se aplică amenzi, conform legii”.

Mai multe