Imagini apocaliptice din dronă cu un dig din Vaslui distrus de ape. Un angajat al Apelor Române spune că a fost „puterea lui Dumnezeu”. VIDEO
Pericolul nu a trecut pentru județele Galați și Vaslui, grav afectate de cele mai severe inundații din ultimii ani. Hidrologii au emis un nou cod roșu de inundații, care vizează aceleași zone devastate de viiturile puternice din ultimele zile.
În localitatea Fălciu, județul Vaslui, un dig administrat de Apele Române s-a rupt în trei locuri, provocând inundarea și distrugerea a mii de hectare de culturi agricole.
Specialiștii susțin că inundații de această amploare se întâmplă o dată la 100 de ani. Autoritățile au decis să mobilizeze încă o mie de pompieri pentru a interveni în cele mai afectate zone.
Digul trebuie să îi protejeze pe oamen
Corespondentul Antena 3 CNN, Paul Ciurari, a relatat din Fălciu, unde a precizat că digul, care trebuia să protejeze localitățile și culturile agricole, s-a spart sub presiunea viiturilor.
Deși autoritățile locale au fost avertizate vineri seara, în jurul orei 20:00, nu s-a mai putut interveni eficient din cauza volumului mare de apă. Conform oficialilor locali, digul trebuia preluat în administrarea Ministerului Agriculturii, însă o neînțelegere între ministere a dus la nerepararea acestuia, lăsând astfel zona vulnerabilă.
În urma ruperii digului, mii de hectare de teren agricol au fost complet distruse, adâncind drama locuitorilor care, pe lângă pierderea caselor și bunurilor, au rămas și fără recolte. În unele locuri, digurile au fost reparate parțial, dar în altele au apărut breșe majore care au permis apei să se reverse necontrolat.
Echipe de intervenție sunt la fața locului și încearcă să elimine efectele dezastrului, ajutând localnicii să scoată mâlul din locuințe. Urmează să fie realizate evaluări pentru pagubele agricole, având în vedere că suprafețe mari de culturi au fost complet compromise.
Apele Române susțin că digul nu avea probleme
Un angajat al Apelor Române, Silviu Bejenaru, a explicat că, deși s-au făcut eforturi de a întări digul cu saci de nisip și folii, ploile torențiale au fost prea puternice.
El a menționat că digul nu avea probleme majore, ci doar mici perforații care au fost reparate, dar presiunea viiturii a fost prea mare și a dus la ruperea acestuia.
Primarul comunei Fălciu, Neculai Moraru, a confirmat că barajul, aflat în administrarea Apelor Române, a fost lăsat în paragină și s-a rupt în trei locuri. Viitura de sâmbătă după-amiază a inundat întreaga zonă agricolă din Valea Prutului, provocând distrugeri totale în culturile agricole și pășuni.
Un cod roșu de inundații rămâne în vigoare până marți la ora 12:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Bârlad și Prut, în județele Vaslui și Galați. De asemenea, până marți, 17 septembrie, ora 18:00, este activ un cod portocaliu pentru alte sectoare de râuri din Vaslui, Iași, Galați și Botoșani.
Aproape 1.000 de pompieri din 27 de unități ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost mobilizați pentru a sprijini echipele locale din Galați. Marți dimineață, 960 de pompieri din diverse județe, împreună cu echipamentele necesare, au ajuns în zonele afectate pentru a ajuta la intervenții și evacuări.