Incendiul din Delta Văcărești, cel mai grav din 2006. Ce au găsit reporterii Click
”Incendiul a produs rezervației cele mai mari pagube din ultimii 16 ani”. Biologul Vlad Cioflec de la Asociația Parcul Național Văcărești spune că Delta Bucureștiului a suferit în urma pârjolului din 5 aprilie, cele mai mari distrugeri ale florei și faunei consemnate de specialiști. Un grătar nesupravegheat este posibila cauză a evenimentului
La o zi după incendiul devastator care a mistuit 15 hectare din cele 18, 5 ha ale Deltei Bucureștiului, cum i se mai spune Rezervației Naturale de la Văcărești, reporterii Click! au fost să constate dimensiunile pagubelor. De asemenea am dorit să însoțim specialiștii și autoritățile în posibilele investigații făcute pentru a descoperi cauza apariției flăcărilor.
Delta Văcărești, un tărâm al nimănui
La fața locului am descoperit un tărâm dezolant, unde nimeni nu cerceta nimic și autoritățile lipseau cu desăvârșire. Nici urmă de pompieri, polițiști sau specialiști care să facă cercetări și să ofere răspunsuri. Asta deși zona a devenit parc natural și arie naturală protejată în 2016, printr-o hotărâre de Guvern.
Mai mult, în decembrie 2021, Primăria Capitalei a înființat Administraţia Parcul Natural Văcăreşti, o instituție care ar trebui să aibă grijă de această mirifică rezervație naturală. Am luat la pas Delta Văcărești și în mijlocul zonei arse l-am descoperit pe Vlad Cioflec. Ca un adevărat detectiv căuta prin jar, ridica pietre, nota lucruri, făcea poze.”Cred că am găcit cauza incendiului. Un grătar lăsat nesupravegheat, uitați și o tigaie cu mâncare”, ne arată biologul.
”Incendiul a izbucnit în cel mai prost moment posibil. S-a întâmplat exact când era mai rău, după ce reptilele și amfibienii au ieșit din hibernare, după ce păsările tocmai cuibăriseră. Distrugerile pentru floră și faună sunt imense, trebuie timp pentru a le cuantifica. Am găsit moarte broaște țestoase, șerpi, șopârle, cuiburi carbonizate cu ouă în ele”, ne-a declarat emoționat Vlad Cioflec în exclusivitate pentru Click!
El ne-a explicat că Delta Văcărești sau Delta Bucureștiului cum mai este cunoscută zona arde de câteva ori pe an dar asemenea pagube nu a văzut. Cea mai mare suprafață a ars în februarie 2020, când un incendiu a afectat 50 de ha, aproape 30% din cele 186 de ha ale parcului natural, scriu jurnaliștii de la hotnews.ro.
Atunci pagubele aduse florei și faunei au fost mici pentru că perioada era de așa natură. Acum însă totul revenise la viață odată cu încălzirea vremii iar pârjolul a distrus tot. Un incendiu devastator ar putea reizbucni oricând atâta timp cât instituția prin care Primăria Capitalei va administra locul a fost înființată dar nu are salariați ci doar șef.
Potrivit unor surse din Primăria Capitalei, în urma concursului organizat pentru ocuparea celor 20 de posturi ale Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti nu au fost angajați decât doi oameni așa încât Delta Bucureștiului este a nimănui.”Un echipaj al Poliției Locale București patrulează cu mașina noaptea în jurul rezervației dar atât. Ziua nu patrulează nimeni”, ne-au declarat surse din cadrul Municipalității care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Ce se știe despre incendiul din 5 aprilie din Delta Văcărești
Cel mai grav incendiu din Delta Văcărești a izbucnit pe 5 aprilie la prânz și a umplut cerul Capitalei de un fum înecăcios, motiv pentru care șefii Inspectoratului pentru Situații de Urgență București Ilfov au decis să trimită populației din zonă un mesaj Ro-Alert. Fumul a afectat circulația pe arterele din jurul rezervației iar pentru stingerea incendiului pompierii au folosit 11 mașini cu apă și spumă. Au ars circa 15.000 mp de vegetație potrivit datelor comunicate de pompieri.
Ce înseamnă Delta Bucureștiului
Delta Bucureștiului se află pe locul fostului lac Văcărești, pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Independenței. De ce este locul special? ”În Delta Bucureștiului și-au găsit adăpost în total circa 200 de specii de păsări, mai mult de jumătate protejate, potrivit informațiilor furnizate de Asociația Parcul Natural București.
Printre acestea se numără rața roșie, stârci, egrete, eretele de stuf, cormoranii, găinușă de baltă. Zona mai adăpostește 10 specii de mamifere (vidră, vulpe, nevăstuică, arici) și 10 specii de amfibieni și reptile. Și nu este tot. Mai avem peste 300 de specii de plante și 100 de specii de insecte”, ne-a declarat biologul.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!