La ce trucuri au recurs românii pentru a păcăli automatele de reciclare. Iau bani și pe sticlele care nu sunt în program

9 mai 2024 20:05   Național

Românii au descoperit cum să obțină bani din reciclarea de ambalaje returnabile, chiar dacă acestea nu fac parte din Sistemul Garanție-Returnare (SGR). Un internaut s-a filmat când a printat un alt cod de bare pe care l-a lipit peste cel existent, apoi a primit un voucher de 50 de bani, scrie adevărul.ro

  Cum păcălesc românii automatele de reciclare

Un utilizator TikTok a demonstrat că poate primi un voucher de 50 de bani cu o sticlă de plastic ce nu conține logoul SGR, printând un alt cod de bare pe care l-a lipit peste cel existent. 

Jurnaliștii de la Libertatea au confirmat trucul printr-un experiment în care au folosit o sticlă de plastic ce nu avea logoul SGR (deci nu li s-a oprit garanția la achiziționarea produsului respectiv). Au xeroxat și ei un cod de bare al unui produs cu logo și l-au lipit peste codul de bare inițial. Au introdus sticla de plastic într-un  aparat al Sistemului Garanție-Returnare, iar aceasta a acceptat-o fără probleme.

De la 1 iulie nu vor mai exista ambalaje fără sigla SGR

Experimentul a funcționat, dar acest lucru nu se va mai întâmpla mai mult timp. Începând cu data de 1 iulie nu se vor mai putea introduce pe piață produse care intră sub incidența SGR, fără să fie inscripționate cu logoul și codul de bare specific.  

Așadar, până la 30 iunie, în piață vor putea circula ambele tipuri de ambalaje, cu sigla SGR, adică purtătoare de garanție, și fără siglă SGR, pentru care nu se percepe garanție, potrivit libertatea.ro.

Câte ambalaje au fost returnate 

Peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de către consumatori, ceea ce înseamnă 10 milioane de euro returnați în urma opririi inițiale a garanției. Iar pentru un miliard de ambalaje au fost puse pe piață de către producători în ultimele luni. 

Sistemul Garanție-Returnare este operat de o companie ce funcționează pe principiul "not for profit". Ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%). 

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Mai multe