Liceu din Constanța, obligat să plăteasă mii de euro către doi elevi. Cum s-a ajuns la acestă situație

23 februarie 2022 13:14   Național
Ultima actualizare:

Premiați de mai multe ori pentru performanțele obținute în domeniul roboticii, doi elevi ai Liceului „Axiopolis” din Cernavodă au dat în judecată școala pentru că le-au fost scăzute notele la purtare ilegal. În primă instanță, elevii au câștigat, urmând să primească de la unitatea de învățământ câte 5.000 de euro. 

Povestea a început în 2019, după ce elevii Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă au fost într-un stadiu de practică Erasmus, desfăşurat în Spania. Acolo, aceștia au intrat în conflict cu profesoarele îndrumătoare din cauza condiţiilor de cazare şi masă. Au fost acuzaţi că au fumat şi că ar fi consumat şi alcool, iar după sosirea în România au fost bănuiți că ar fi furat un televizor din camera unde au fost cazaţi. Şi un conflict fizic apărut între cei doi elevi a fost consemnat de profesoarele îndrumătoare care susţineau că „prestigiul” şcolii a avut de suferit, scrie adevarul.ro.

După întoarcerea acasă, Cătălin şi Cosmin au fost sancţionaţi de Consiliul profesoral cu scăderea notei la purtare la 8, respectiv 7. Părinţii acestora au dat în judecată şcoala, iar magistraţii au decis definitiv anularea deciziei consiliului profesoral şi îndreptarea notei în registrul matricol. Conducerea liceului nu a îndreptat notele, ceea ce a dus la solicitarea executării silite. 

Elevii au cerut 100.000 de euro

În paralel, elevii, între timp studenţi la Politehnică la Iaşi şi Bucureşti, au dat în judecată liceul cerând daune morale de 100.000 de euro (câte 50.000 de fiecare). Ei au susţinut că nota scăzută la purtate a determinat imposibilitatea de a încerca să aplice la universităţi europene de prestigiu în domeniul roboticii, nota la purtare fiind o condiţie de admitere în cadrul acestor instituţii.

Judecătorii Tribunalului Constanţa au decis, pe fond, să oblige Liceul Axiopolis la plata a 10.000 de euro (câte 5.000 de euro pentru fiecare elev), ca prejudicii. Decizia judecătorilor a avut la bază mărturia unui profesor al elevilor care a arătat că după scăderea notei la purtare, tinerii nu au mai putut participa la concursuri „deoarece doamna director l-a rugat pe martor să nu îi mai implice în astfel de activităţi. Martorul a mai arătat că după incidentul din Spania majoritatea profesorilor au avut o atitudine ostilă faţă de reclamanţi, inclusiv dirigintele.” 

Decizia nu este definitivă, procesul mutându-se la Curtea de Apel Constanța, care va începe rejudecarea cazului. 

Puteți urmări știrile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Mai multe