Mare atenție la fraudele online! Avertismentul autorităților și ce să faci dacă ai fost victima unei înşelăciuni

20 mai 2023 14:52   Național
Ultima actualizare:

Poliția Română este în alertă și trage un semnal de alarmă asupra noilor modalități de comitere a fraudelor cu produse sau fonduri de investiții false. Ce metode au acești infractori cibernetici, cum să identifici o astfel de fraudă, dar şi cum să procedezi în caz că ai devenit victima unei înșelătorii online prin intermediul site-urilor web, anunțurilor online, mesajelor pe rețelele de socializare, email-uri sau SMS-uri.

„Atunci când vorbim de fraudele online în general, dar și în cazul particular despre care discutăm acum, avem în vedere câteva elemente caracteristice pe care le întâlnim de obicei la toate fraudele. În primul rând, vorbim de câștiguri garantate, foarte rapide. Desigur, atunci când am spus garantat mă refeream așa cum ni se prezintă nouă aceste câștiguri.

Mai avem o parte care înseamnă presiunea psihică folosită de autorii de infracțiuni, în sensul în care, de obicei, folosesc urgența, dacă nu investești acum, pierzi o oportunitate. Desigur, această investiție ne este prezentată și cu ajutorul unor așa-ziși oameni care câștigă bani de pe urma ei. Se folosesc de imaginile unor persoane publice pe care le cunoaștem, persoane care despre care știm că posedă, să zicem, niște averi consistente, persoane care desigur, în realitate nu au nici o legătură cu investițiile prezentate și a căror imagine doar este folosită de autori, nici de cum că investesc în aceste produse.

Ce să faci dacă ai fost victima unei înşelăciuni online

Desigur, în primul rând vorbim de potențiale fraude care ne afectează contul bancar și atunci trebuie să sesizăm foarte repede anunțarea băncii pentru a nu crește prejudiciu și, desigur, anunțarea Poliției Române, colegii mei din structurile de investigații a acestor fraude care vor încerca să-i identifice pe autori.

Dar aici aș vrea să menționez ceva. Trebuie să fim foarte atenți cu banii noștri. În general, trebuie să fim atenți și să căutăm informații, să nu ne grăbim să dăm bani unor persoane necunoscute sau să trimitem bani către diverse platforme până nu le verificăm. Mai mult decât atât, pentru că vorbim de aceste investiții, Autoritatea de Supraveghere Financiară ne pune la dispoziție o serie întreagă de instrumente prin care putem să aflăm dacă așa-zisa platformă de investiții este una legitimă sau vorbim de o platformă nelegitimă, o platformă care încearcă să fraudeze”, a declarat Sorin Stănică, Comisar șef de poliție, potrivit antena3.ro.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!             

Mai multe