Anunțurile de pe Internet care te lasă fără datele personale. Care e momeala

Ultima actualizare:

Autoritățile emit noi avertizări cu privirile la metodele infractorilor cibernetici, pentru care rețelele sociale sunt zone de atac extrem de convenabile. Iată ce anunțuri trebuie să ocolești, dacă nu vrei să te trezești cu datele personale furate sau cu conturile goale. 

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Ați fost înștiințat că ați câștigat ceva, din senin? Sunteți bombardat cu promoții foarte tentante? Sunteți momit cu câștiguri fabuloase, în termen scurt? Nu dați curs acestor oferte, nu accesați link-uri suspecte, pentru că astfel veți cădea în plasa atacatorilor cibernetici.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat, recent, asupra atacurilor cu link-uri maliţioase care se răspândesc prin mesaje pe reţelele sociale, cu texte precum „Tu eşti în acest videoclip?“, „Seamănă cu tine" sau „Apari în acest video", iar luni, 17 ianuarie, a revenit cu un nou avertisment clar. "Atenție la concursurile, promoțiile sau oportunitățile de investiții propagate pe social media prin postări sponsorizate! Unele dintre aceste anunțuri sunt atacuri de tip #scam puse la cale de infractorii cibernetici care încearcă să extragă de la potențialele victime date personale, date financiare sau date de autentificare", informează DNSC.

Atenție la anunțurile tentante care vin, aparent, de la firme serioase!

Autoritățile atrag atenția că infractorii din mediul online se folosesc de credibilitatea unor brand-uri mari, pentru a face victime în mediul online. Mai mult, pentru a induce în eroare, aceștia împrumută și identitatea vizuală a unor branduri cu reputație (în aceste cazuri Banca Transilvania și Leroy Merlin Romania). Este vorba despre sigle, fonturi, culori specifice brand-ului respectiv. "Totuși, dacă utilizatorul verifică pagina de social media care publică astfel de mesaje, sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze, își poate da seama că este vorba despre o tentativă de fraudă, pentru că nu se află pe un canal oficial de comunicare a companiei în numele căruia s-ar fi publicat acel post. Atunci când nu sunteți siguri, introduceți manual adresa site-ului dorit în browserul cu care navigați pe internet!", avertizează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

  • Totodată, atacatorii încearcă în același timp să determine potențialele victime să instaleze #malware pe dispozitive, ori să se aboneze la anumite servicii cu suprataxă, prin accesarea unui link malițios.  
  • Momeala folosită în astfel de atacuri variază de la promoții incredibile (bormașină la 15 ron), la posibilitatea unor câștiguri rapide (prin investiții în criptomonede). 

Sfaturile autorităților. Nu faceți asta!

  • Evitați accesarea de link-uri din surse necunoscute sau dubioase.
  • Dacă o fertă pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența acestei promoții pe canalele oficiale ale companiei respective.
  • Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerut explicit online, mai ales dacă vi se promite un câștig rapid dacă o faceți!
  • Raportați astfel de pagini care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig către rețeaua socială în spațiul căreia s-a publicat acel post. Mai multe raportări într-un timp scurt poate duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conținut malițios.
  • Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la telefon 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro.

Tentativele de fraudă în mediul online s-au amplificat în perioada pandemiei. Oamenii folosesc din ce în ce mai mult plățile online, fac cumpărături online, utilizează aplicațiile de livrări la domiciliu. Inclusiv băncile au atras atenția asupra fraudelor de pe Internet. Băncile le recomandă clienţilor să fie atenţi cu plăţile efectuate online, deoarece în cazul unei fraude, băncile nu pot recupera banii pentru clienţi dacă tranzacţiile sunt realizate cu autentificarea strictă a acestora.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net