Cum să prelungești viața unui laptop uzat. Uite ce ți-a mai rămas de făcut!

Ultima actualizare:

Ai un laptop vechi, dar nu dispui de buget pentru a cumpăra unul nou? Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-i mări viteza, dar și pentru a preveni daune și mai mari într-un timp scurt. 

image

Fă un backup de date

Copierea de rezervă a datelor este esențială dacă nu vrei să pierzi informații prețioase.Cu cât durata de viață a laptopului este mai lungă, cu atât vei acumula și o cantitate mai mare de informații și date importante. Evident, când laptopul se va strica, totul va fi pierdut. Prin urmare, încearcă să previi acest dezastru. Cum procedezi? Înainte de a-l curăța, ai face un update, înainte de a încerca să rezolvi orice problemă apărută, fă un backup de date. O copie de rezervă cu tot ce e în el nu strică niciodată. 

Atenție la cum îl manipulezi

Încearcă să nu-l scapi de jos, să nu-l trântești, să nu-l lovești. Ferește-l de căldură mare, de temperaturi scăzute, de umiditate. Nu-l lăsa la îndemâna copiilor sau a persoanelor care l-ar putea defecta în vreun fel.  Alte practici simple includ:

  • Nu-l lăsa să stea în razele directe ale soarelui. 
  • Țineți animalele și copiii departe de laptop.. Dacă trebuie să-l lăsați nesupravegheat pentru un minut, împingeți-l într-un loc puțin mai puțin accesibil sau măcar înclinați parțial capacul, astfel încât ecranul și tastatura să fie protejate.
  • Nu-l lăsați pe marginea unui birou, canapea, scaun. 
  • Nu mâncați în jurul lui sau te tastatură.
  • Spălați-vă sau igienizați mâinile înainte de a-l folosi pentru a minimiza transferul de murdărie și uleiuri. Acestea se pot acumula de-a lungul anilor.
  • Dacă îl utilizați sporadic, păstrați-l într-o husă care să-l ferească de praf.  
  • Când este pornit sau în modul de repaus, nu îl acoperiți cu material textil și nu îl lăsați în orice alt mediu în care nu există flux de aer. 
  • Nu-l lăsa să se încarce 24/7. 
  • Nu fumați în jurul lui. Nimic nu distruge electronicele mai repede decât fumul de țigară
  • De asemenea, ar trebui să verificați periodic cablul adaptorului, mai ales dacă aveți animale de companie. Un cablu ros nu vă va distruge laptopul -- modelele sunt proiectate să nu mai funcționeze dacă izolația este perforată -- dar poate fi costisitor să cumperi unul nou. 

Curăță laptopul cât mai des

Este ușor să ignori întreținerea de bază, mai ales dacă folosești laptopul în fiecare zi. Dar curățând mai des tastele, suprafața tastaturii, suprafața touchpadului, grilajele difuzoarelor, balamaua, porturile, orificiile de ventilație și ecranul - acest lucru vă poate scuti de dureri de inimă (și bani) pe termen lung. Menținerea orificiilor de ventilație clare și fără praf este deosebit de importantă.

Șterge informațiile inutile

Din când în când, treceți prin aplicații și fișiere, prin programe și servicii care rulează la pornire și aruncați tot ce nu aveți nevoie. Acest lucru va prelungi durata de viață a sistemului deoarece cantitatea mare de informații duce la o activitate în plus a procesorului. După ce ai efectuat această operațiune, vei vedea că laptopul va merge mai repede, se va încărca mai repede, va fi mai rapid.  Vei experimenta îmbunătățiri reale de performanță, inclusiv o durată de viață mai mare a bateriei. îmbunătățită a bateriei. 

Cel mai bun mod de a-l face să pară ca nou este să reîmprospătați sistemul de operare, care în esență îl reinstalează lăsând datele și fișierele intacte. În Mac OS utilizați modul de recuperare. Windows are câteva opțiuni: Actualizează pentru a reinstala sistemul de operare, păstrând fișierele; și Fresh Start, care reîmprospătează sistemul de operare, dar fără toate bloatware-urile care ar fi putut veni cu el inițial.

La un moment dat, probabil vei observa că abordarea incrementală nu mai funcționează pentru tine. Atunci este timpul să luați în considerare ștergerea laptopului și pornirea de la zero: va trebui să reinstalați aceeași versiune a sistemului de operare și a aplicațiilor. Acest lucru poate fi mai complicat, deoarece poate necesita răscumpărarea programelor vechi, reutilizarea fiecărui aspect al sistemului de operare sau comportamentul aplicației, depanarea erorilor sistemului și multe altele. În plus, riști să strici ceva care înainte funcționa bine.

Acesta este software. Ce zici de hardware? În afară de upgrade-uri, hardware-ul unui laptop rămâne destul de static. Nu există nicio baghetă magică de fluturat care să-ți facă trackpad-ul să pară cu cinci ani mai tânăr. O excepție este durata de viață a bateriei: modificarea setărilor software-ului poate aduce o mare diferență asupra longevității bateriei.

Accesorizează laptopul 

Utilizarea accesoriilor precum o tastatură externă, un mouse sau un monitor - chiar și cele ieftine - pot ajuta la reducerea uzurii componentelor încorporate și a balamalei. Mai important, odată ce componente unui laptop încep să devină foarte uzate, sistemul în sine va fi încă utilizabil. 

Dacă vă deplasați constant între locații, merită să obțineți un dock sau un hub pentru acele dispozitive externe. Acest lucru va preveni uzura conexiunilor la conectarea și deconectarea constantă. 

Actualizează memoria internă sau de stocare

Deoarece actualizările reale necesită întotdeauna unele cheltuieli, acesta este probabil unul dintre pașii finali pe care îi veți lua în considerare. Dar upgrade-urile mici, incrementale pot face o mare diferență. Nu foarte multe laptop-uri acceptă upgrade de memorie internă sau de stocare, dar dacă puteți, ar trebui să profitați de această opțiune pe măsură ce începeți să atingeți limitele dispozitivului.

Transformă-l

Și, în sfârșit, când îți dai seama că nu prea mai ai ce face și nu mai ai nimic de pierdut, înlocuiește sistemul de operare. Dacă laptopul pornește iar majoritatea tastelor funcționează, există șanse mari să poată fi convertit într-un Chromebook, care rulează sistemul de operare Chrome de la Google.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net