Medicii de familie intră în grevă. Milioane de pacienți ar urma să fie afectați

15 ianuarie 2024 7:38   Național

Medicii de familie intră în grevă luni, timp de o oră. De la ora 12 la 13, niciun bolnav nu va putea beneficia de consultații, rețete sau alte documente. Nemulţumirea angajaţilor din sistemul medical vine după ce noul contract pe care îl vor încheia de la 1 februarie le va micşora venitul cu aproape 30%.

Medicii intră în grevă 

Luni, 15 ianuarie, mediciii de familie intră în grevă. Angajații din sistemul de sănătate au cerut deblocarea a 10.000 de posturi din sistemul medical și salarii majorate pentru cei din spitale și din asistență socială. 

Mai exact, medicii își strigă nemulțumirile după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat scăderea tarifelor acordate pentru consultațiile și serviciile medicale. Sumele reduse sunt prevăzute într-un proiect de transparență decizională. Pentru medicina de familie, începând cu luna februarie, apar diferențe majore. Punctul "per capita" ar urma să fie 7,7 lei, în comparație cu 12 lei - valoarea din 2023, punctul pe serviciu medical în asistența primară 6,2 lei, față de 8 lei valoarea de anul trecut.

Ce spune preşedintele Colegiului Medicilor din România

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, joi, la la un post TV, că susţine demersul Sanitas şi consideră că doleanţele sindicaliştilor sunt corecte şi sunt spre binele comunităţii medicale. „Noi susţinem demersul Sanitas. Avem o relaţie foarte bună cu sindicatele în general. Nu ne implicăm în activitatea sindicală, dar dorinţele lor, doleanţele lor sunt foarte corecte şi sunt spre binele comunităţii medicale. Deci cu atât mai mult susţinem ceea ce vor dânşii”, a declarat Daniel Coriu, scrie Observatornews.ro. 

Susţinem demersul lor pentru că creşterea nu trebuie să privească numai un anumit sector profesional numai medicii, asistentele. Vedeţi, un spital este ca o uzină, cu infrastructură, cu aparate, echipamente. Avem echipamente de milioane de euro, zeci de milioane de euro. Aceste echipamente trebuie întreţinute şi, din nefericire, avem muncitori sau ingineri plătiţi foarte, foarte prost. Când ai investit într-un echipament de milioane de euro, tu nu poţi să investeşti în resursa umană care să aibă grijă de acel aparat?, a concluzionat președintele Colegiului Medicilor din România.

Mai multe