Medicii de familie au ajuns bătaia de joc a statului, care le-a micșorat veniturile. Milioane de pacienți ar putea să fie afectați

Guvernul ia în considerare alocarea unor sume mai mici pentru medicina de familie și serviciile ambulatorii, iar aceasta perspectivă ar putea afecta milioane de pacienți.

Revoltă în rândul medicilor de familie / foto: Pixabay
Revoltă în rândul medicilor de familie / foto: Pixabay

Medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate amenință cu declanșarea unei greve, exprimându-și nemulțumirile în urma anunțului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind reducerea tarifelor pentru consultații și servicii medicale.

Schimbările, incluse într-un proiect de transparență decizională

Aceste schimbări financiare sunt incluse într-un proiect de transparență decizională. Începând cu luna februarie, medicina de familie se confruntă cu ajustări semnificative, unde punctul "per capita" este propus să scadă la 7,7 lei, comparativ cu 12 lei în 2023.

Totodată, punctul pe serviciu medical în asistența primară ar urma să fie de 6,2 lei, în loc de 8 lei, cum era în anul precedent.

Se reduce și punctul pe serviciu medical în asistența ambulatorie

De asemenea, se propune o reducere a punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie, acesta fiind estimat la 3,3 lei, față de 4,4 lei în 2023.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat că aceste ajustări vin ca urmare a unor calcule efectuate de Ministerul de Finanțe, reflectând sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală.

În fața acestor modificări, medicii de familie și cei din ambulatoriile de specialitate au avertizat că mulți dintre ei ar putea să-și închidă cabinetele și să refuze să semneze actele adiționale pentru luna următoare.

Consecințele ar putea fi grave pentru pacienți

Această situație ar putea avea consecințe grave pentru pacienți, care ar trebui să suporte costurile consultațiilor, analizelor și investigațiilor medicale.

O eventuală scădere a numărului de cabinete medicale și ambulatorii ar intensifica aglomerația în spitale. Tratamentele esențiale ale pacienților cronici ar putea fi puse în pericol, iar timpii de așteptare pentru serviciile medicale ar crește.

În încercarea de a evita această situație tensionată, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat că au programată o întâlnire cu medicii săptămâna viitoare pentru a începe negocierile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net