Ministrul Finanțelor anunță măsuri de temperare a inflației: "BNR a făcut o apreciere corectă"

11 februarie 2022 17:01   Național

Ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul pregătește o serie de măsuri pentru temperarea inflației, în condițiile în care Banca Națională a României (BNR) a făcut o apreciere corectă în ceea ce privește evoluția de-a lungul anului 2022.

Ministrul Adrian Câciu a declarat, vineri, că BNR a făcut o apreciere corectă în privința inflației. Banca Națională a României prognozează o creștere a inflației la 11.2 % în cel de-al doilea trimestru al anului și o evoluție de 10,2% în trimestrul al treilea. Pentru sfârșitul anului, BNR estimează o inflație de 9,6%, potrivit raportului privind inflația făcut public vineri.

Predicțiile privind nivelul inflației în 2022 vin în contextul în care BNR a mărit dobânda cheie de la 2% la 2,5%, începând cu 10 februarie 2022, o măsură care se va reflecta curând în buzunarele românilor. BNR a invocat, pentru această măsură, tocmai rata crescută a inflației.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 8,19% în decembrie 2021, de la 7,80% în noiembrie, urcând şi mai mult deasupra limitei superioare a intervalului ţintei, în principal ca efect al continuării scumpirii produselor energetice.

În acest context, ministurl Finanțelor a declarat că se lucrează la un pachet de măsuri care să ajute populația, fără a oferi deocamdată mai multe indicii.

"Fac ceea ce ține de Ministerul Finanțelor pentru a veni cu măsuri care, pe de o parte, să reducă efectele din piață... și să restructurăm cauzele care au dus la această inflație în lanț. BNR a făcut o apreciere pe care o consider corectă", a spus ministrul, potrivit Mediafax.

Pachetul de măsuri va fi gata în martie

Ministrul Adrian Câciu a vorbt despre luna martie ca data cea mai probabilă pentru discuțiile legate de măsurile menite să reducă efetele inflației.

"Nu va fi o singură măsură,măsurile trebuie să fie într-un pachet care să vizeze efecte dar și cauze. România are nevoie de investiții în energie, are nevoie de producție... Toate soluțiile sunt pe masă", a declarat ministrul.

  Puteți urmări știrile Click! și pe Google News!

Mai multe