Nicolae Ciucă ar urma să-și depună luni mandatul de premier deși greva din învățământ nu s-a încheiat
PSD nu mai are răbdare cu preluarea mandatului de premier și s-a înțeles cu PNL ca Nicolae Ciucă să-și dea demisia luni. Deja celebra „Rotativă” în scaunul de premier între candidații PNL și PSD este în pericol deoarece sindicaliștii din învățământ au respins ultima ofertă iar UDMR nu acceptă posturile oferite la negocieri
PSD nu mai are răbdare să vină în fruntea guvernului și forțează schimbarea premierului deși președintele Klaus Iohannis afirmase acum o săptămână că procedura va fi oprită până la încheierea protestului.
Marcel Ciolacu nu mai are răbdare pentru a deveni premier
După negocieri desfășurate pe tot parcursul sfârșitului de săptămână, PSD s-a înțeles cu PNL ca premierul Nicolae Ciucă să-și predea mandatul luni. Deja cele două partide au început să discute nume și posturi și sunt încurcate de decizia sindicaliștilor din învățământ de a nu accepta ultima ofertă salarială a Executivului.
Grăbiți să termine odată cu greva liderii celor două partide au făcut o nouă ofertă sindicatelor și așteaptă răspunsul luni la ora 10.00. Între timp, președintele Marcel Ciolacu a anunțat duminică oferta partidului său pentru UDMR, preluând deja inițiativa formării noului guvern
„A fost o discuţie pentru a continua colaborarea cu UDMR. PSD doreşte să continue colaborarea cu UDMR la guvernare, propunerea social-democraţilor fiind ca UDMR că preia ministerele Energiei şi Fondurilor Europene. Din câte cunoaştem, au şi persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere”, a afirmat Ciolacu citat de news.ro. El a precizat că discuţiile au fost mult mai ample şi că ”s-a intrat un pic si în programul de guvernare”.
UDMR refuză oferta PSD
Marcel Ciolacu nu este încă premier, Nicolae Ciucă nu și-a dat încă demisia dar PSD vrea să facă jorurile în forță, lucru cu care UDMR nu este de acord. Mai mult, Kelemen Hunor președintele formațiunii a făcut dezvăluiri șocante despre modul în care PSD prin Marcel Ciolacu poartă negocierile.
„ Acesta este principiul de la care am plecat, respectarea acordului şi din partea colegilor de coaliţie, din partea PSD şi PNL. Nu avem niciun motiv să spunem că în continuare nu suntem în stare să conducem Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Mediului.
Am acceptat comasarea sau desfiinţarea Ministerului Sportului, eu am propus să fie Autoritate, să fie totuşi o instituţie autonomă fiindcă anul viitor sunt jocurile olimpice şi am acceptat să fie comasate IMM-urile la Economie. (..) Atunci rămânem cu Dezvoltarea şi ceva similar cu Mediul, putem să negociem
Oferta de Energie şi MIPE, sau Energie şi Sănătate a existat încă de miercuri, deci domnul Ciolacu ştia de când l-am sunat că aceste două ministere din punctul nostru de vedere nu sunt acceptabile, adică nu putem să ieşim din protocol”, a precizat Kelemen Hunor conform sursei citate.
Kelemen Hunor a spus că a fost informat de Marcel Ciolacu că PSD nu-I poate oferi mai mult și că UDMR trebuie să facă un nou compromis. Surse politice au declarat pentru click.ro că PSD vrea să păstreze cu orice preț Ministerul Transporturilor și că se fac diverse scenarii pentru a obține trecerea domeniului la PNL, chiar cu riscul de a supăra UDMR
Ultima ofertă a Guvernului Ciucă pentru salariații din învățământ
Guvernul le-a propus sindicaliştilor o creştere salarială medie de 25% de la 1 iunie. Astfel, personalul didactic de predare şi auxiliar ar urma să primească în plus la salariu 1500 de lei anual până în 2027 și 500 de lei, anual, ar urma să fie acordați pentru personalul nedidactic, până în același an. În plus, 50% din prima tranşă din noua grilă ar urma să fie acordată de la 1 ianuarie 2024.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor a rezumat oferta spunând că Guvernul a propus majorări salariale pentru angajaţii din educaţie în două tranşe: prima de la 1 ianuarie 2024 şi o a doua tranşă din anul 2025. Acesta a precizat că propunerile Guvernului vor fi aduse la cunoştinţa angajaţilor din sistem şi că reprezentanţii acestora se vor pronunţa luni, la ora 10.
„Este logic că primească colegii noştri proiectul actului normativ şi în funcţie de conţinutul acestuia ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm. Până atunci, greva continuă”, a afirmat Marius Nistor.