Nicușor Dan vrea să vâneze țânțarii cu dronele. Unde se exersează atacul

18 septembrie 2024 15:13   Național

Vremurile în care țânțarii erau vânați cu pliciul sau cu pompa s-au dus. Acum, Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan testează combaterea larvelor de țânțari și a exemplarelor adulte cu substanțe împrăștiate din dronă. Deocamdată testele au loc în Cișmigiu, pe malurile lacului.

Primăria Capitalei efectuează în aceste zile al 13-lea tratament de dezinsecție, din cele 14 aprobate la începutul anului de Consiliul General al orașului, „Parlamentul” local.„Am crescut campania împotriva țânțarilor de la 7 tratamente în trecut la 14 în acest an. Vorbim de 14 campanii la insecte adulte și alte 14 la larve”, a declarat Roxana Șunică, director în Primăria Capitalei

De ce testează Nicușor Dan drone în războiul cu țânțarii

Experimentele au început acum două luni și continuă pentru stabilirea efectelor și eficienței noii tehnologii. De ce drone? „Aparatele ajung în zone greu accesibile sau întinse, iar fluxul de aer generat de elice permite împrăştierea soluţiilor la 360 de grade, crescând astfel eficienţa tratamentelor”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Deocamdată metoda este experimentală iar atacarea țânțarilor cu aparate de zbor face parte din al 13 val de tratamente efectuat de Municipalitate din cele 14 prevăzute în acest an.„Dacă metoda va da roade, ulterior, adică la anul se vor achiziționa dronele. Prețul unui aparat din ce știm variază între 20.000 și 30.000 de euro”, a declarat Bogdan Pascu, directorul companiei Ecoigienizare care gestionează dezinsecția și deratizarea în București.

Cum funcționează metoda 

Dronele sunt încărcate cu insecticide care, ulterior, sunt pulverizate deasupra zonelor în care se înmulțesc țânțarii, în special pe malurile lacurilor. Drona utilizată este echipată cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv un sistem avansat de navigație GPS, camera video, senzori de precizie și un rezervor de capacitate mare, dotat cu sistem de barbotare. 

„În momentul de faţă, aceste drone le folosim cu preponderenţă în zona agricolă, făcând tratamente specifice. Ceea ce aţi văzut aici, avem o dronă care cară 50 de litri de apă şi una 30 de litri de apă, de soluţie, în aşa fel încât realizăm harta zonei în care se zboară, în speţă parcul, în aşa fel încât să facem tratamentele ca soluţia să ajungă exact acolo unde ţânţarul îşi lasă larvele. Cele 10 hectare care se regăsesc aici, de lac, le acoperim cam undeva într-o oră, se termină lucrarea”, a explicat Marcel Ionescu, operatorul dronelor.

Mai multe