Noi dezvăluiri din dosarul „Azilele Groazei”. Stenograme șocante

6 iulie 2023 12:16   Național

Patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu. Stenograme șocante din care reiese bătaia de joc la adresa bătrânilor și persoanelor cu dizabilități. Este radiografia dosarului „Azilele groazei”, deschis după perchezițiile din 4 iulie la cele trei așezăminte sociale din Ilfov.  

Primele arestări în dosarul „Azilele Groazei”. Prin decizia Tribunalului Bucureşti, în urma percheziţiilor la cele trei centre pentru persoanele vulnerabile din localitățile Voluntari (2) și Afumați (1) au fost acordate primele mandate de arestare pentru 30 de zile.  

Ce s-a întâmplat cu cei 24 de reținuți din dosarul „Azilele Groazei” 

La Tribunalul Bucureşti au fost înregistrate două dosare în urma percheziţiilor de la centrele pentru persoanele vulnerabile. Patru persoane printre care șefii asociațiilor pe care funcționau cele trei azile au fost arestate.  

Unul dintre cei care au primit mandat este Ovidiu Dumitra, fost polițist judiciar, la IPJ Ilfov, care conducea Casa Cora, din Voluntari, Ilfov – unul dintre cele trei centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilități percheziționate potrivit stirileprotv.ro

Alături de el a fost arestat și fratele său și șeful căminelor „Armonia” din Afumați și „Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari, Ștefan Godei, membru PSD.  

Astfel, în primul dosar au fost arestate preventiv două persoane, pentru şapte persoane a fost luată măsura arestului la domiciliu, două sunt anchetate sub control judiciar, iar pentru o persoană a fost respinsă propunerea de arestare preventivă. 

În cel de-al doilea dosar judecătorii au decis arestarea preventivă pentru două persoane, arest la domiciliu pentru patru persoane, control judiciar pentru patru persoane şi au respins propunerea de arestare pentru două persoane.  

Deciziile Tribunalului Bucureşti nu sunt definitive.   

Stenograme din dosarul „Azilele groazei”

Adevarul.ro citează referatul procurorilor în care apar și mai multe înregistrări telefonice, unde suspecții vorbesc între ei despre cum îi bat pe vârstnici și îi înjură și jignesc pe beneficiari:  

-Și ești pe (neinteligibil)? 

 -Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu...  

-Poate-ți trage...  

-Ce să dea, că le e frică de mine!  

-De îți sparge fața... 

 -I-am dat eu lui!  

-Treaba ta...  

-M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui...ai dracu, țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai al dracu, să ai de ce să țipi, să te satur! Mă doare un cap, așa, sunt obosită, nu știu dracu...am băi de făcut, am...  

-Dar când ai intrat, azi? 

 -Ieri, dimineață! 

 -Sau când?  

-Ieri!  

-Ieri...ieri de dimineață? 

 -Îhm...am astăzi, tre’ să fac curat peste tot, am băi, am...  

-Și ești singură, singură?  

-Păi, da! Singură, singură, eu și cu nebunii, adică!  

 -Am uitat să-ţi zic că la Martin… şi-a scos cearşaful de protecţie de pe saltea. Trebuie pus înapoi!  

-Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât… 

 -Cu cearşaful, eventual…(râde)…  

-De ce nu te ștergi mă, arde-te-ar focul, să te ardă pe mațe! Nesimțitul dracu’ ce ești! Ce e aicea, bă!  

-Lasă-l dracu'….ho…ho… -Ce bă, animalu' dracu'! Ce… (pe fundal se aude un zgomot specific unei lovituri) fir-ați ai dracu', să fiți cu plămânii voștri!  

-Aoleu…  

-De nenorociții dracului ce… 

-Adă-i altă pereche, nu vezi că s-a murdărit?!...Hai tată, că vorbim!  

-Când vorbim?  

-Nu știu!  

-Păi nu pot să mai vorbesc.  

-Hai, că am treabă! -Ai treabă…bine.  

-Hai!.. 

-Ce dracului e mă pe tine, măi animalu' dracu'! Mă, javră ce ești! 

 Acuzațiile procurorilor DIICOT 

Dosarul „Azilele Groazei” a explodat marți, 4 iulie. Procurorii DIICOT au efectuat 31 de percheziţi în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş la punctele de lucru Ale mai multor asociații și fundații care furnizează servicii de asistență socială. 

În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante. 

O altă acuzație se referă la lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor. 

Potrivit referatului procurorilor consultat de adevarul.ro, angajații îi exploatau pe vârstnicii de care ar fi trebuit să aibă grijă „supunându-i la executarea de activități în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, aceste persoane fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii de către liderul grupării și a apropiaților acestuia a unor sume de bani, pe nedrept”. 

 Scopul real urmărit de membrii grupului infracțional prin exploatarea beneficiarilor în modalitățile enumerate mai sus, a fost de a obține sume de bani necuvenite, prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme (servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială etc.) din fondurile alocate îngrijirii persoanelor cu dizabilități în bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială, mai spun procurorii conform sursei citate

Mai multe