Nouă controversă. Cine va avea de câștigat dacă dispar banii cash

8 octombrie 2023 14:58   Național

Poate vă amintiți că anul acesta, în luna mai, a fost la un pas să fie aprobat un proiect de lege care ar fi urmat să limiteze, ba chiar să interzică, plata salariilor în numerar, fapt care a creat un scandal de proporții.

Ideea de atunci revine, în mijlocul unei conspirații de proporții, dar sub forma limitării plăților în numerar, în numele combaterii evaziunii fiscale și aducerii de bani la buget.

După ce au fost legate toate casele de marcat la ANAF, din punct de vedere al cifrelor, colectarea la buget a scăzut, a apărut și controversa încălcării de drepturi și că totul ar face parte dintr-un plan mondial de eliminare a banilor cash.

Dar, pe site-ul Băncii Central Europene, scrie foarte clar că plata cu numerar asigură libertate și autonomie. Plus că reprezintă un drept și garantează și intimitatea. Tocmai acest argument a ajuns să fie centrul scandalului.

„Rezerva Federală ia în considerare un dolar digital. Implicațiile pentru intimitate și libertate sunt înspăimântătoare. Dacă ai viziuni politice nedezirabile, s-ar putea să nu poți să-ți accesezi banii, din moment ce numerarul tradițional ar fi scos în afara legii, iar banii tăi digitali vor fi într-un portofel digital, aprobat de Guvern”, este de părere Steve Forbes, editor-șef Forbes, citat de a3. 

Controversa nu este prezentă doar la noi în țară

Așa cum se întâmplă în cazul marii majorități a acestor cazuri și, desigur că sunt mulți și cei care spun că este doar încă o teorie conspiraționistă.

În unele țări chiar au apărut evenimente controversate care să alimenteze scandaluri. Chiar în vara aceasta, în Marea Britanie, o bancă importantă – Coutts - i-a blocat conturile celebrului politician Nigel Farage, autorul campaniei pentru Brexit, blocare pe motive politice.

În urma unui scandal mediatic imens, CEO-ul băncii Coutts și-a dat demisia, iar BBC a trebuit să publice o rectificare a afirmațiilor inițiale, că blocarea contului nu avea legătură cu opiniile politice exprimate public de Farage.

„Recunoaștem că informația pe care am răspândit-o că hotărârea Coutts cu privire la contul bancar al lui Nigel Faradge nu a conținut considerente legate de părerile sale politice, se dovedește a nu fi exactă. După ce acest articol a fost publicat inițial în 4 iulie, domnul Farage a făcut o cerere de acces la informații la banca Coutts și a obținut un raport de la comitetul de risc reputațional al băncii.

Deși în document sunt menționate și considerente comerciale, e menționat și faptul că, comitetul nu consideră că a continua să-l aibă pe domnul Farage drept client este compatibil cu Coutts, dat fiind opiniile sale publice care sunt în contradicție cu atitudinea noastră de organizație care promovează inclusivitatea în același timp”, se arată în dezmințirea celor de la BBC.

Caz similar și în SUA

În același timp, avem un scandal aproape tras la indigo și în Statele Unite. Doctorul Mercola, cunoscut opozant în criza COVID, a acuzat gigantul bancar JP Morgan că i-a închis conturile sale, ale companiei și ale membrilor familiei, din cauza părerilor sale publice neconforme.

Alte voci au acuzat că de fapt, în spate se ascunde și un interes de capitalizare a băncilor, mai ales în contextul prăbușirii mai multor bănci în Statele Unite în prima parte a anului și necazuri și pentru unele bănci europene.

Mai multe