O mare bancă i-a închis lui Potra 15 conturi în octombrie pentru suspiciuni de „finanțare a terorismului”

10 decembrie 2024 7:17   Național

La începutul lunii octombrie, Horațiu Potra, fost luptător al Legiunii Străine Franceze și administrator al patru firme, a primit o notificare de la CEC Bank. Mai excat, pe 4 octombrie, CEC Bank l-a înștiințat că toate cele 15 conturi curente deținute de el și de firmele sale vor fi închise în termen de 60 de zile. Motivația invocată de bancă a fost legată de suspiciuni serioase: riscuri de fraudă, spălare a banilor și finanțare a terorismului.

CEC Bank, suspiciuni grave încă din octombrie

CEC Bank și-a justificat decizia invocând „Condițiile Generale de Afaceri” care permit închiderea conturilor în cazul în care apar riscuri legale sau reputaționale.

Reprezentanții instituției au explicat că măsura este o metodă de prevenire a unor potențiale riscuri pentru bancă, dar nu au confirmat dacă situația a fost sesizată autorităților, la solicitarea HotNews care a vrut să știe dacă a fost sesizată Poliția.

„Măsura închiderii conturilor a fost luată în conformitate cu „Condițiile Generale de Afaceri” care guvernează relația cu clienții: banca poate bloca toate conturile clientului și poate restricționa accesul clientului la servicii, inclusiv servicii online, în cazul în care nu mai sunt îndeplinite cerințele de cunoaștere a clientelei sau ca măsuri adoptate pentru prevenirea/ combaterea/ înlăturarea oricăror riscuri la care banca ar putea fi expusă ca urmare a desfășurării relației de afaceri cu clientul, precum riscuri legale, de fraudă, de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, operaționale, de conformitate, reputaționale sau de încălcarea a regimurilor sancționatorii naționale sau impuse de Uniunea Europeana, Organizația Natiunilor Unite, SUA sau Marea Britanie”, au explicat reprezentanții CEC Bank.

Potra: „Sunt o persoană onorabilă”

Horațiu Potra a acționat instituția în judecată. Într-un dosar aflat la Tribunalul Sibiu, el susține că este „o persoană onorabilă, fără antecedente penale” și că blocarea conturilor îi periclitează grav afacerile.

Potra a declarat că măsura îl împiedică să plătească angajații și obligațiile fiscale, dar și să încaseze bani de la parteneri externi.

În încercarea de a-și redeschide conturile, Potra a cerut Tribunalului Sibiu emiterea unei ordonanțe președințiale pentru suspendarea efectelor deciziei CEC Bank. Instanța i-a respins cererea, dar hotărârea nu este definitivă.

Potra a susținut și că în conturile de la CEC urmau să îi intre sume importante de bani de la parteneri de afaceri străini și că urmare a blocării conturilor nici măcar nu își mai poate verifica soldul, transmite HotNews.

Horațiu Potra a apreciat că decizia băncii este „abuzivă și nelegală”.

Potra deținea 500.000 de euro în conturile închise de CEC

În timpul procesului, reprezentanții CEC Bank au explicat că Potra precum și cele patru entități juridice au fost notificate oficial și au prezentat instanței atât notificările, cât și confirmările de primire.

Banca poate închide conturile fără notificare prealabilă, cu înștiințare ulterioară şi, de asemenea, poate refuza continuarea relațiilor de afaceri „dacă se constată că profilul de risc al clientului nu mai este acceptabil pentru bancă”, au precizat reprezentanții CEC Bank în fața instanței.

În toate cele 15 conturi se aflau 500.000 de euro, conform documentelor de la dosar, potrivit sursei citate.

Mai multe