O vioară, o boxă și o poveste de viață: Ștefan Tajti, violonistul care umple străzile din București cu muzica sa

28 octombrie 2024 7:01   Național
Ultima actualizare:

La intersecția dintre cotidian și artă, muzica clasică își găsește un loc neașteptat pe străzile din București. Ștefan Tajti, un violonist și compozitor talentat, a transformat Centrul Bucureștiului într-o scenă deschisă, oferindu-le trecătorilor un moment de liniște și frumusețe în tumultul zilnic. Tajti reușește să aducă sunetele rafinate ale viorii sale în mijlocul agitației urbane.

O vioară, o boxă și o poveste de viață

Pe bulevardul Magheru, în Piața Romană, pe Calea Victoriei sau în Cișmigiu, Ștefan Tajti își desfășoară recitalurile improvizate.

În momentele în care arcușul atinge corzile, pietonii se opresc din drum.

Alții, care așteaptă la semafor, fac câțiva pași în spate pentru a-l auzi mai bine și își găsesc alinare în sunetele viorii sale.

Pentru Tajti, reacțiile publicului sunt mai importante decât banii care îi primește și care îi asigură existența.

„Ceea ce mă motivează să vin să cânt în stradă este reacția publicului”, povestește el pentru Urban.

Una dintre cele mai emoționante amintiri ale sale a fost într-o zi petrecută cântând în parcul Cișmigiu, unde un cuplu cu dizabilități fizice a ascultat muzica lui îmbrățișați timp de mai bine de o jumătate de oră.

Alături de vioara sa, Tajti folosește o boxă mică conectată la telefon, care redă orchestrarea muzicală ce îi acompaniază melodiile.

 În trecut a avut multe concerte inclusiv la Ateneu

„În București, împreună cu Orchestra Inginerilor am avut foarte multe concerte, chiar la Ateneu. Am cântat împreuna cu orchestra la Biserica Luterana.

În momentul ăsta pentru că eu cânt pe stradă mă simt privilegiat, încă am o scenă. Alții nu au nici posibilitatea asta, nici nu sunt pregătiți și nu știu dacă ar face-o.

E un act de mare curaj, îndrăzneală, trebuie să îți învingi multe inhibiții, să stai cu fruntea sus și să fii mândru de ceea ce faci”, a mai spus Tjiti.

Cumva, strada este o formă de a mă promova, oamenii mă ascultă, mă cunosc,” explică el. Din aceste recitaluri improvizate au venit și alte colaborări – a cântat la aniversări, nunți, expoziții de artă și restaurante.

Experiența sa de cântat pe stradă nu se limitează la România. A cântat și în alte țări, precum Germania și Brazilia, unde a descoperit aprecierea publicului pentru arta stradală.

Mai multe