Orașul din România care a fost capitală a trei țări. Locul a fost poreclit „Orașul de Aur”

9 decembrie 2024 7:45   Național

Multora dintre noi ne este greu să ne imaginăm un scenariu în care Bucureștiul nu este capitala României. Însă, de-a lungul istoriei, un alt oraș a avut un rol extrem de important, iar, în anumite momente, chiar a fost capitala a trei țări diferite!

Bucureștiul este cel mai mare oraș al României, iar statutul lui de Capitală este un lucru pe care cei mai mulți dintre noi îl considerăm a fi unul firesc. La urma urmei, acest loc a fost capitala României încă de la momentul apariției acestei țări pe hartă, iar chiar și înainte, Bucureștiul a fost capitala Țării Românești vreme de secole.

Însă, există un alt oraș la fel de important, pe care îl putem considera drept „capitală istorică”. Este vorba despre Alba Iulia, care, de-a lungul secolelor, a fost un oraș extrem de important, cât și capitală a mai multor țări diferite!

Alba Iulia era poreclită „Orașul de Aur”

Atunci când vine vorba despre „orașul de aur”, mulți dintre noi ne gândim la America de Sud și la nenumăratele legende despre El Dorado. Dar, în Antichitate, acest loc se afla pe aceste teritorii!

După ce romanii au cucerit Dacia, Apulum, cum era denumită Alba Iulia în acele vremuri, a devenit rapid cel mai important oraș din noua provincie. El a servit drept capitală a guvernatorilor romani, devenind o metropolă atât de bogată, încât a primit porecla de „Chrysopolis”, adică „Orașul de Aur”.

În Apulum a staționat și Legiunea a XIII-a Gemina, de-a lungul întregii perioade romane.

A fost capitala lui Mihai Viteazul

După retragerea Aureliană dintre anii 271 și 275, viața a continuat fără probleme în Apulum, iar ceva mai târziu, în 1199, orașul este consemnat sub denumirea de Alba Iulia, după numele voievodului Iula, cunoscut și ca Gyula.

Între 1541 și 1711, Alba Iulia devina capitala Principatului Transilvaniei, iar între 1600 și 1601, Mihai Viteazul conduce din acest oraș atât Transilvania, dar și Moldova și Țara Românească. Desigur, deja știm cu toții faptul că Marea Adunare Națională de la 1 decembrie 1918 a avut loc în Alba Iulia, iar aici s-a decis unirea Transilvaniei cu România.

Ceva mai târziu, în 1922, Regele Ferdinand a fost încoronat în acest oraș, lucru ce a crescut și mai mult prestigiul istoric de care se bucura Alba Iulia.

Mai multe