„Ordonanța sărăciei” adoptată de Guvern. Marcel Ciolacu amenință companiile

30 decembrie 2024 14:21   Național

Două ore. Atât le-a trebuit luni membrilor Guvernului Cioloacu să aprobe măsurile de austeritate cunoscute deja sub numele de „Ordonanța-trenuleț” iar în popor deja drept „Ordonanța-sărăciei”. Premierul Marcel Ciolacu a explicat că ultima date ale Comisiei Europene dar şi cele venite de la Comisia Naţională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât aşteptările specialiştilor. 

Guvernul s-a reunit la ora 13.00 într-o ședință, în care au fost adoptate mult discutatele măsuri de austeritate. Între timp, în Piața Victoriei se desfășurau primele proteste ale sindicaliștilor nemulțumiți de măsurile anunțate.  

Marcel Ciolacu nu regretă dezmățul bugetar 

”Situaţia s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor UE începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România. Noi avem deja un deficit ridicat în acest an deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB faţă de ceea ce era prevăzut în buget.  

Însă niciun om de bună credinţă nu poate critica că am mărit pensiile de două ori şi am eliminat inechităţile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, poliţiştilor sau militarilor”, a spus Marcel Ciolacu măsurile de austeritate 

Măsurile de austeritate prezentate de Marcel Ciolacu 

-Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puțini bani.  

-În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor.  

-Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări.  

-angajările la stat vor fi înghețate în 2025 

-vom trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice. 

-Vom prelua un model deja consacrat și vom înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. Precizez, că în acest departament vor veni specialiști din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono. 

-Eliminăm toate facilitățile fiscale și creăm un sistem fiscal echitabil. 

-Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un șoc în economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat. 

-Introducem impozitul pe construcțiile speciale și aliniem impozitul pe dividende la impozitul pe venit, respectiv la 10%. Astfel, ne vom păstra locul 7 în UE în ceea ce privește cel mai mic impozit pe dividende, în fața noastră fiind țări precum Ungaria care are 15%, Polonia cu 19% sau Cehia cu 23%, în timp ce media la nivelul UE este de 20% 

Marcel Ciolacu, rugăminți și amenințări către companii 

„Fac un apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile. Nu mai putem așeza povară fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Deci plătiți toți corect sau plecați! 

(...) Solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de 6 luni de zile pentru îngheţarea preţurilor şi solidaritate cu populaţia şi Guvernul României”, a spus premierul citat de news.ro. 

Mai multe