Pensionarea anticipată fără penalizări mai este posibilă doar până în august 2024
Începând din septembrie 2024, în România va exista numai un singur tip de pensie anticipată, conform noii Legi a pensiilor publice. Concret, dacă actualmente avem pensia anticipată fără penalizări și pensia anticipată cu penalizări, din toamna anului viitor o vom avea doar pe cea din urmă. Asta înseamnă că ieșirea la pensie fără penalizări mai este disponibilă numai până în august 2024, transmite avocatnet.ro
Ce se schimbă la pensia anticipată
Una dintre schimbările importante pe care autoritățile le-au stabilit pentru sistemul pensiilor de stat ale românilor este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri.
Concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum o să fie singura rămasă.
Prin urmare, ieșirea mai devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.
În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare. Însă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
Pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani), explică avocatnet.ro.
Explicațiile ministrului Muncii
La pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări. Totuși, cuantumul pensiei cu penalizări este mai mic.
Din septembrie 2024, însă, regulile pensionării anticipate vor fi ușor diferite, printre alte schimbări stabilite pentru pensiile publice.
”Noua lege a pensiilor reprezintă o reușită a Guvernului. Inclusiv în ceea ce privește condițiile speciale şi deosebite de muncă, fiindcă România prin PNRR s-a angajat că va renunța la posibilitățile de pensionare anticipată, că nu vom mai încuraja pensionarea anticipată, care ducea la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii în România.
Şi în noua lege menținem condițiile speciale şi deosebite de muncă până în 2035, dând posibilitatea angajatorilor să normalizeze aceste condiții, adică prin retehnologizare locul de muncă respectiv condițiile de muncă de la acel loc de muncă să nu mai reprezinte pericol pentru sănătatea şi securitatea angajatului şi angajatorii au la dispoziție 12 ani, până în 2035, astfel încât să aibă timpul necesar pentru normalizare”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la România TV.
„Adică, în ceea ce priveşte minerii de subteran, reducerea vârstei de pensionare a rămas aceeași, cu 20 de ani, ca şi acum. În ceea ce priveşte reducerile la condiţii generale, avem același spor de grupă pe care le aveam şi înainte, de şase luni pentru condiţii speciale, cât şi de patru luni pentru condiţii deosebite, acestea au rămas.
Avem un punctaj suplimentar la mineri de un punct pe an, la condiții speciale de 0,5 puncte pe an, la acestea avem o reducere a vârstei de pensionare cu 10 ani.
Este drept că în vechea lege, 263/2010 reducerea era de 13 ani, acum a scăzut de la 13 la 10 ani, la condiții deosebite reducerea era de 10 ani, acum a scăzut de la 10 ani la 7 ani”, a mai explicat ministrul.