„Pentru român, porcul este de Sărbători cea mai importanta ființă”. Ce îl așteaptă pe consumator în magazine la sfârșit de an
Scumpiri de la 9% la citrice, la aproape 17, 5% la legume și fructe. Ieftiniri doar la făină și mălai, de 11%. Acestea sunt diferențele în magazine în Sărbătorile 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut. La porc, în funcție de produsul vândut, carne macră sau procesată, creșterea este între 12 și 14% față de sfârșitul anului trecut.
„În România însă de Sărbători totul se învârtește în jurul porcului, care devine cea mai importantă ființă pentru români”. Așa zugrăvește plastic Feliciu Paraschiv, vicepresedinte la Asociatia Marilor Retele Comerciale, importanța de ce în magazine cuvântul porc a devenit o adevărată parolă, un indicator al belșugului familiilor. Click! și-a propus să vadă cum ajunge porcul din fermă în farfuria noastră și cu ce costuri.
De ce carnea de porc de la români, nu este a românului
„România importă circa 80% din carnea de porc, fiind la mâna marilor jucători de pe piaţa cărnii de porc din Europa, în condiţiile în care autorităţile nu oferă niciun sprijin pentru a încuraja crescătorii de porci din România”, a declarat Paraschiv în exclusivitate pentru click.ro.
În 2024, prețul mediu al cărnii de porc la poarta fermei a ajuns la aproximativ 260,9 euro/100 kg, ceea ce reprezintă o majorare de aproape 15% față de anul anterior, se arată într-o analiză revista-ferma.ro.
Piața porcului în decembrie 2024
Crescătorii cer deja între 16 lei și 23 de lei pe kilogramul în viu în cazul în care era dat la bucată sau sub această sumă dacă nu întrebi de acte, un comerciant iscusit putând obține un porc și la 12 lei/kg dacă nu pune întrebări.„În decembrie, din zi în zi consumul crește, iar cu 5-6 zile înainte de Crăciun este marea explozie. De la săptămână la săptămână avem creștere de 4-5 % la sfârșitul anului”, a dezvăluit Feliciu Paraschiv.
În abatoare, unde porcii sunt aduși ca pe bandă și sacrificați în număr mare, prețurile se schimbă „În această perioadă porcul în viu merge la abatoare între 7 și 9 lei/kg. Prețul variază de mai multe criterii printre care distanța de la care este adus animalul, rasă. Animalul apoi este introdus în procesul de abatorizare.
Se poate vinde sub formă de carcasă, prețurile variază în piață între 12 și 16 lei/kg, tranșat sau procesat”, ne-a declarat în exclusivitate pentur click.ro, Diana Crăciunescu, manager la un mare abator din Râmnicu Vâlcea, care deține și fabrică de mezeluri, deci se ocupă și de procesare.
Din carcasa de porc se pot scoate după tranșare în jur de 10 produse, cu os sau fără os, unde prețurile variază de obicei între 10 și 30 de lei/kg. În sfârșit, dacă se procesează bucățile din carcasa porcului aici iar prețurile variază căci procesul poate fi cu tratament termic mic, sau profund.
„În primul caz avem de exemplu mici, carne tocată, cârnați proaspeți iar în celălalt caz avem mezelurile de toate felurile. Noi de la sosirea porcului în 24 de ore îl avem deja tăiat, făcut carcasă, pregătit de procesare. Aceasta poate dura până la maxim 72 de ore în funcție de calitatea produsului”, ne-a spus șefa fabricii de mâncare.
Prețurile produselor de porc
Caltaboș, tobă, cârnați afumați între 30 și 50 de lei/kg
Cârnați proaspeți 30-40 de lei/kg
coaste marinate: aprox. 52 lei/600 grame
cârnați: aprox. 30 lei/700 grame
slănină afumată: aprox. 16 lei/300 grame
șorici: aprox. 12 lei/150 grame
mușchiuleț afumat: aprox. 23 lei/500 grame
salam din carne de porc: 45-50 leikg
piept de porc afumat: 40-42 lei/kg
mici din carne de porc: 35 lei/kg
caltaboș: 38-40 lei/kg
Ce spun reprezentanții Asociației Retailerilor
„Față de Sărbătorile de anul trecut avem creșteri la toate produsele de porc, între 12 și 14%. Există scumpiri și de la o săptămână la alta cum ne așteptăm noi pentur sfârșitul lui decembrie față de prima parte a lunii, prețuri majorate cu 6-8% la șorici, cap de porc, lebăr, tobă, caltaboș, picioare de porc”, a explicat Feliciu Paraschiv. Acesta ne-a prezentat cu cât s-au scumpit produsele din magazine în Sărbătorile 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut.
-pește scumpire 17%
-citrice scumpire 9%
-tutun scumpire 10, 5 %
-cosmetice și igienă scumpire 17%
-detergenți scumpire 13, 4%
-legume și fructe scumpire de 17, 4 %
-conserve de legume scumpire de 14%
-pâine scumpire între 2 și 4 % în funcție de sortiment
-ulei scumpire de 7%
-cereale creștere de 3%
-lapte creștere de 4%
„Surprinzător avem și o scădere, la făină și mălai de 11%, ciudată în condițiile în care pâinea s-a scumpit”, ne declară sincer reprezentantul Asociației Marilor Rețele Comerciale.