Porcii pentru Sărbători se vând deja în online
Comercianţii din Moldova au furat startul pregătirilor de iarnă cu ceva mai mult de o lună până la Moş Niculae, ziua considerată startul Sărbătorilor. Reţelele sociale abundă deja de oferte la carnea de porc, un aliment nelipsit de pe mesele românilor.
În Iaşi, capitala Moldovei, oamenii cumpără de pe acum pentru a nu fi luaţi prin surprindere de creşterile de preţuri aşteptate ca în fiecare an în prima săptămână din decembrie.
Sunt oferte și pe rețelele sociale
Comercianţii folosesc din greu cele mai cunoscute reţele pentru a-şi plasa cumpărăturile, de la OLX până la ceva mai intimul Facebook.
„Am început să iau avansul pentru porcii de Crăciun. Mai am disponibil 13 bucăţi. Porcii sunt crescuţi în regim gospodăresc, doar cu cereale. Greutate estimativă la Crăciun 120-140 kg – se cântăresc atunci şi se face şi scăzământul. Preţul este 16 lei/kg viu. La acest preţ aveţi inclus şi transportul până acasă plus o sticlă de vin din partea noastră”.
Aşa arată unul dintre anunţurile publicate recent pe un grup de Facebook din Iaşi şi preluat de ziaruldeiasi.ro. Reporterii au discutat cu unul dintre comercianţi, Ionuţ Anghel, care vinde atât porci de carne, în viu, cât şi carcase sau chiar preparate la comandă.
„Cam de o săptămână am început să luăm avansul. Avem 15 clienţi până azi. În viu este 17 lei/kg la noi, şi tranşat variază în funcţie de cantitatea pe care o cumpără. O spată de porc este 14 lei kilogramul şi are cam 2-2,5 kg, pieptul de porc este 15 lei/kg, o semicarcasă de porc, la sfert, e 15 lei/kg. O fleică de porc, care are în jur de 2 kg, este 18 lei/kg, un muşchiuleţ este 25 de lei/kg, şi pregătim inclusiv cârnaţi la comandă”, a povestit pentru sursa citată Ionuţ Anghel.
Pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie, preţurile vor creşte cu 15%-20%, adaosul fiind influenţat de preţul furajelor au anunţat asociaţiile de crescători.
Obiceiul tăierii porcului în curte este unic în Uniunea Europeană
Specialiştii spun că România e una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană unde obiceiul porcului crescut şi tăiat în bătătură mai dăinuie.
Mai mult, numărul porcilor de casă este aproximativ egal cu al celor crescuţi în ferme.
Autorităţile încearcă de mai mulţi ani să controleze creşterea porcilor în curţile oamenilor şi chiar să reducă proporţiile acestui obicei dar fără sorţi de izbândă până acum.