Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor

21 noiembrie 2024 9:07   Național
Ultima actualizare:

Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii. Aceste zone s-au supraaglomerat în ultimii ani din cauza prețurilor mult mai mici față de alte zone din București sau împrejurimi, dar reprezintă un adevărat pericol. În cazul unei catastrofe naturale, cum ar fi un cutremur, consecințele ar putea fi devastatoare, atrag atenția experții. 

Infrastructura subdimensionată și riscurile ignorate

Mariana Garștea, președinta Asociației Profesionale pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală a explicat care sunt vulnerabilitățile acestor zone.

În cadrul  emisiunii Cu Gândul la București, aceasta a vorbit de infrastructura mult subdimensionată, departe de a fi adecvată numărului de rezidenți.

 „De ce avem genul acesta de cartiere-dormitor, care par înghesuite, iar infrastructura nu este ce trebuie? Nu este adaptată nivelului de populație.

„Autoritatea publică, fie centrală, fie locală, ar trebui să deruleze câteva scenarii de risc. Inundații, risc seismic, și să vadă care sunt consecințele în astfel de cartiere-dormitor. Cred că vom avea parte de o catastrofă, pentru că totul este blocat acolo”, a spus experta în emisiunea amintită.

Inundațiile care au avut loc în acest cartier de la marginea Capitalei ar fi trebuit să fie demult un mare semnal de alarmă.

Străzile devin impracticabile, subsolurile blocurilor sunt frecvent inundate, iar mașinile rămân blocate.

„În momentul în care au fost inundațiile respective, oamenii aceia erau disperați”, a mai spus Mariana Garștea.

Militari Residence - „o junglă”

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect șef al Capitalei, a catalogat Militari Residence drept o „junglă urbană”.

„În Militari Residence este „Jungle” (…) și infrastructura, și lucrările edilitare, și podurile, și străzile, și șoselele, fac obiectul autorizării. La această oră este aproape imposibil, și evident că nu există niciun sprijin, nicio deschidere din partea Municiplității, blocând și sectoarele, pentru lucrări edilitare de interes public”, a precizat expertul potrivt Gândul.

Economiile financiare nu merită în fața riscurilor

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că prețul scăzut al locuințelor din astfel de cartiere-dormitor nu merită în comparație cu lipsa de confort și riscurile mari la care se expun locuitorii.

Decizia cumpărării unei locuințe trebuie privită cu maximă seriozitate. Viitorii proprietari trebuie să cântărească atent dacă economiile financiare justifică problemele constante, avertizează specialiștii. 

 Zona Militari Residence este lipsită de spații verzi, iar praful generat de șantierele nesfârșite afectează sănătatea locuitorilor. Totodată, străzile sunt frecvent blocate la orele de vârf.

Experții sugerează ca fără măsuri concrete de modernizare a infrastructurii și fără o planificare urbanistică riguroasă, aceste zone rămân expuse unor riscuri enorme în fața dezastrelor naturale.

Mai multe