#Exclusiv Click!

Plusurile și minusurile candidaților la alegerile prezidențiale 2024! Analiză realizată de politologul Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru Click!

23 septembrie 2024 7:02   Național

Alegerile prezidențiale, de anul acesta, nu sunt deloc ușoare, pe fondul situației actuale din țara noastră, din punct de vedere politic, economic și social. Fiecare candidat este într-o măsură mai mică sau mai mare controversat. De la studii absolvite, până la activitatea profesională și valorile în care crede. Politologul Cristian Pîrvulescu a făcut o analiză amănunțită pentru Click! și a vorbit despre plusurile și minusurile fiecărui candidat în parte.

Despre alegerile prezidențiale 2024

Dacă în ultimii 20 de ani, de obicei, în primul tur pe primul loc se situa candidatul partidelor de stânga, în turul al doilea românii preferau candidatul partidelor de dreapta, în acest an situația stă puțin diferit, având în vedere că partidele tradiționale, PSD și PNL, deși se află împreună la guvernare și au avut liste comune la alegerile europarlamentare, au candidați diferiți la prezidențiale.

Primul tur pentru alegerile prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie. Analistul politic Cristian Pîrvulescu a vorbit, în exclusivitate pentru Click!, despre atuurile fiecărui candidat în parte la alegerile prezidențiale 2024, dar și despre lipsuri. 

„În momentul în care discutăm, nu avem deocamdată candidaturi oficiale, ci doar anunțate. Deci plecăm de la faptul că majoritatea candidaturilor anunțate vor deveni și oficiale. Avem două tipuri de candidaturi. Cele majore, adică a celor care au șanse, dar și cele minore, a celor care nu au șanse să intre în turul al doilea, dar care pot marca aceste alegeri prezidențiale", a explicat politologul Cristian Pîrvulescu.

Candidații pentru alegerile prezidențiale 2024

„În prima categorie, vorbim de șase candidați care sunt despărțiți de 10 procente, plecând de la Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, continunând cu Elena Lasconi, Diana Șoșoacă, George Simion și Nicolae Ciucă. Eu îi privesc ca pe un fel de pluton, un pluton de bicicliști. Sunt oameni care pedalează spre final. Și aici consider că Ciolacu este în fața lui Nicolae Ciucă", a spus Cristian Pîrvulescu, în exclusivitate pentru Click!.

Cristian Pîrvulescu: „Mircea Geoană se distanțează de ceilalți"

„Calitățile țin de experiența personală, dar și de forța partidului. Dacă vorbim despre experiența personală, Mircea Geoană se distanțează de ceilalți, are experiență, atât ca președinte de partid, președinte de Senat, ministru de Externe. Are o carieră politică de 25 de ani, are o carieră internațională de mai bine de 30 de ani, însă are tentația să facă greșeli. Atacul neprovocat către Traian Băsescu, din cauza acestuia va pierde voturi, și au fost și alte erori. Are o serie de probleme legate de trecutul său, din 2009. Oricum ar fi, este un candidat bine plasat. Este un candidat independent", a spus Pîrvulescu. 

Marcel Ciolacu este în apropierea lui Geoană, dar are probleme legate de discurs 

„Marcel Ciolacu, care este în apropierea lui Geoană, are un partid puternic. Cunoaște bine politica, a plecat de jos și a urcat treaptă cu treaptă. Însă are probleme legate de discurs, deși a progresat în ultimii ani, în continuare poate să facă erori și sunt problemele legate de studii, probleme care au fost deja speculate. Are un partid puternic care îl trimite cu certitudine în turul doi. Dacă Viorica Dăncilă a ajuns în turul doi și Marcel Ciolacu cu siguranță va ajunge", a explicat politologul. 

Elena Lasconi - principala problemă este partidul din care face parte

„Elena Lasconi este un candidat anti-sistem. Are o capacitate ieșită din comun de a se adresa publicului, venind din televiziune, știe să vorbească, nu are dificultăți. Principala problemă este partidul. Rezultate mai mult decât mediocre la alegerile locale. Mașinăria acolo nu merge. Pe de altă parte, faptul că a încheiat o Alianță cu Forța Dreptei și cu PMP îi reduce mult din voturi".

George Simion și Diana Șoșoacă, candidați anti-sistem

„George Simion are un partid ceva mai conturat decât Diana Șoșoacă. Alegerile europene au fost bune. 15% a fost un scor bun, însă alegerile locale au fost catastrofale. Campania acestuia a început destul de devreme. Dar în ceea ce privește calitățile, el știe să se adreseze publicului, este pragmatic, dar problema lui ține de partid. Diana Șoșoacă are un discurs extraordinar, bine coordonat, dar care o izolează. Are un discurs mereu marginal", punctează analistul politic

Nicolae Ciucă are un partid bun, dar este afectat de campanii ostile

„Ajungem la Nicolae Ciucă. Este un candidat care a fost în mare măsură afectat de campanii ostile. Dar are un partid foarte bun, este un politician cu experiență. Dacă candidatura lui Klaus Iohannis se va defini, va fi o candidatură colac de salvare, pentru a-i mobiliza pe cei care i-au rămas fideli lui Iohannis la vot. Dacă aceștia îl vor vota pe Ciucă, pentru a asigura continuitatea președinției, ceea ce l-ar duce departe și l-ar putea face să spere că va fi președinte. Dar mai este până atunci", a spus Pîrvulescu. 

Candidații minori vor avea și ei un rol important 

„Și vreau să vă mai spun despre candidații minori. Aceștia au un rol important, pentru că le vor face probleme celor majori. Ludovic Orban va putea lua voturi de la Ciucă și de la Lasconi. Cristian Terheș va lua voturi de la Mircea Geoană și de la Șoșoacă. Cristian Diaconescu, deși ar fi trebuit să ia voturi de la Geoană, pare că ia voturi de la Ciucă. Cel puțin așa spun cei care au făcut cercetări. Ana Birchall ar fi un candidat anti-Geoană", a concluzionat Cristian Pârvulescu. 

Mai multe