Podul arcuit, vechi de secole, folosit și astăzi! A fost ridicat în 1703, iar constructorii au garantat că va putea fi folosit 300 de ani
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Dar, din păcate, anumite destinații din țară nu sunt cunoscute decât de foarte puțini oameni, în ciuda faptului că au în spate o istorie impresionantă. Iar în această situație se găsește și un pod de piatră din Hațeg, vechi de secole.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut de înfruntat anumite probleme care au rămas constante de-a lungul secolelor. O astfel de problemă este nevoia de a trece ușor peste râuri, motiv pentru care poduri sunt construite de-a lungul lumii, de mii de ani. Iar un astfel de pod istoric, vechi de câteva secole, poate fi găsit și în țara noastră.
Acesta se află în Țara Hațegului, iar, în zonă se află mai multe poduri istorice, unul dintre acestea fiind chiar și mai vechi. Acesta datează din perioada romană, fiind consturit la scurt timp după ce a fost cucerită Dacia. La polul opus, cel mai recent pod din zonă a fost ridicat între anii 1960 și 1962, însă poate că cel mai fascinant este cel „mijlociu”, care datează din secolul XVIII.
Podul de piatră este un obiectiv turistic
Acest pod a fost construit din piatră, cu mortar natural. El a fost ridicat în 1703, iar meșteșugarii care l-au ridicat la acea vreme au garantat că va ține chiar și 300 de ani. Fascinant este faptul că acest lucru nu era doar o simplă exagerare! Podul era folosit chiar și în 1962, atunci când a fost dat în folosință viaductul modern!
De-a lungul timpului, podul a fost folosit atât de către oameni care mergeau pe jos, cât și de către călăreți, sau de căruțe ce transportau diferite produse. Însă, indiferent de cât de intens a fost folosit podul de piatră, el a continuat să fie îngrijit cu atenție de către comunitatea locală.
Legenda spunea că podul era de necucerit
Desigur, atunci când vine vorba despre un obiectiv atât de vechi, există și nenumărate legende locale care vorbesc despre podul de piatră! De exemplu, se spune că podul era de necucerit, datorită faptului că a rezistat atât secolelor, cât și tuturor inundațiilor din zonă. În plus, podul se află și într-o zonă plină de istorie, locații precum Biserica Sfântul Nicolae din Densuș, Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Parcul Național Retezat fiind în apropiere.
Astăzi, podul continuă să fie un motiv de mândrie pentru comunitatea locală, iar cei care ajung aici pot trece în continuare peste el!