Tradiția de sărbători începută de Regele Carol I. El a împodobit primul brad de Crăciun din România
În ziua de astăzi, cei mai mulți dintre noi nu ne putem imagina cum ar putea arăta un Crăciun fără faimosul brad împodobit. Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că această tradiție este una relativ recentă, iar primul brad a fost împodobit în țara noastră de către Regele Carol I.
Bradul de Crăciun este, în ziua de astăzi, considerat a fi un detaliu integral al sărbătorilor de iarnă. De-a lungul întregii lumi, brazii împodobiți sunt expuși în spații publice, în magazine, cât și, evident, în casele celor mai mulți oameni. Însă, acest obicei este unul relativ recent, iar în țara noastră el a pătruns de abia în secolul XIX, odată cu domnia Regelui Carol I.
Acesta a adus tradiția bradului în România tocmai din țara sa natală, Germania, unde aceasta și apăruse. Astfel, primul brad împodobit din țara noastră a putut fi admirat de români tocmai în anul 1866, la Palatul Cotroceni. Atunci, chiar în seara de Ajun, Carol I și Elisabeta au împodobit bradul, folosind decorațiuni speciale, aduse din Germania.
Regele Carol I a împodobit primul brad în anul 1866
Eugeniu Arthur Buhman, șeful Cancelariei Cotroceni, scria în memoriile sale că pregătirile pentru Crăciun începeau la Palatul Cotroceni cu două săptămâni înainte de sărbători. Un brad superb era trimis chiar de la Peleș, în timp ce decorațiunile erau trimise de la Nürnberg.
Iar în acea perioadă mai exista o tradiție introduse de către Regele Carol I. Înainte de Ajun, acesta, alături de restul Familiei Regale, mergea pe Calea Victoriei, pentru a căuta cadouri pentru invitații de la palat, cât și pentru rude.
Tradiția a fost continuată de Regele Ferdinand
Apoi, chiar în seara de Ajun, la ora 18:00, avea loc o recepție specială la Palatul Cotroceni, iar regele împărțea cadouri. De asemenea, la palat mai erau invitați și membri importanți ai clerului, pentru a ține o slujbă.
După ce pe tron a urcat Regele Ferdinand, acesta a continuat tradițiile introduse de către Carol. Împreună cu Regina Maria, Ferdinand s-a asigurat că festivitățile de Crăciun erau discrete, fără foarte mulți invitați din afara familiei.