Polițiștii, puși într-o situație ridicolă: să ghicească din ce e făcută masca

9 ianuarie 2022 15:22   Național

Sâmbătă, 8 ianuarie, au intrat în vigoare noile măsuri de prevenție care se vor aplica în valul 5. Printre acestea, purtarea măștilor redevine obligatorie pe stradă, însă trebuie folosite doar produse medicale sau FFP2. Cine poartă mască textilă riscă o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei. Polițiștii sunt puși în dificultate: cum să verifice ei, pe stradă, ce mască poartă trecătorii?

„Polițiștii vor avea un al doilea job: de croitor-filator și specialist în microfibre. De sâmbătă, odată cu intrarea în vigoare a noii Hotărâri de Guvern prin care polițiștii vor trebui să verifice tipul și calitatea măștilor de protecție purtate de populație, aceștia își vor putea asigura un al doilea job, în funcție de îndemânarea fiecăruia. Astfel, printre cele mai de interes meserii sunt cele de: croitor-filator, inginer textil, designer vestimentar și specialist în microfibre. Aceștia vor putea da, de asemenea, sfaturi dacă tipul mască purtată se asortează cu pardesiul sau cu tocurile de la pantofi, putând acorda astfel calificative și apreciind dacă oamenii au sau nu stil”, au scris cu ironie, pe Facebook, reprezentanții Sindicalului Europol.

Ministrul Lucian Bode, invitat să facă o demonstrație pe teren

Lăsând gluma la o parte, cam asta este situația ridicolă în care sunt acum puși polițiștii. Ei trebuie să se asigure că cetățenii poartă „doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise”, așa cum cere legea. Sindicaliștii recomandă colegilor din teren să refuze să aplice prevederile lipsite de claritate și de logică și să-și invite șefii să le arate cum se realizează controlul măștilor de protecție. „Pentru a fi bine edificați cu această nouă ”atribuție” îl rugăm chiar pe ministrul Lucian Bode să facă o lecție demonstrativă pentru toți polițiștii de verificare a măștii unei persoane. Reiterăm faptul că polițiștii nu au fost instruiți și nici nu au cunoștințele necesare pentru acest tip de verificări aberante”, se mai arată în postarea publică a Sindicatului Europol.

Mai multe