#Coronavirus

„Portretul robot” al românului vulnerabil în fața coronavirusului

17 ianuarie 2022 13:46   Național

Cu toate că SARS-CoV-2 este total imprevizibil, medicii au reușit să facă un profil al pacientului cu risc de a dezvolta forme grave de boală. Vezi dacă și tu te regăsești în acest profil, iar dacă răspunsul este afirmativ, e necesar să iei măsuri suplimentare de protecție.

„Românul vulnerabil în fața Omicron are peste 65 de ani, suferă de boli cronice și este nevaccinat. Deși și cei vaccinați se pot infecta, formele de boală pe care le fac aceștia sunt ușoare”, a explicat pentru ziare.com dr. Marius Geantă, șeful Centrului pentru Inovație în Medicină. Cele mai riscante afecțiuni cronice pe care le menționează sunt diabetul zaharat, bolile oncologice și cardiovasculare, plus bolile care afectează sistemul imunitar (HIV). Cei care se știu în situație de risc, e bine să ia măsuri sporite de protecție, să se vaccineze, să poarte mască.

Riscuri mai mari pentru cei din mediul rural

Contează enorm și accesul la serviciile de sănătate. „Dacă are simptome, începe să tușească, face febră, dar nu se testează, nu ține legătura cu medicul de familie și nu ajunge la un centru de evaluare, va fi predispus la agravarea bolii. E aproape o furtună perfectă la persoanele de peste 65 de ani, din mediul rural, care au diverse boli pe care le controlează mai mult sau mai puțin bine și se află în zone în care acoperirea serviciilor de sănătate este deficitară”, adaugă dr. Marius Geantă.

Din păcate, o altă caracteristică a românului vulnerabil este componenta de conspiraționist, adică se opune vaccinului, restricțiilor sau portului măștii, cu toate că este cel mai vulnerabil în fața bolii.

16 județe și Capitala sunt în scenariul roșu

Luni, 17 ianuarie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 8.118 cazuri noi de infectări, în urma efectuării a doar 10.033 de teste RT-PCR și 24.284 de teste rapide antigenice. 16 județe, plus municipiul București sunt în scenariul roșu. Cea mai gravă situație este în Cluj, unde incidența a depășit 8,3 la mia de locuitori. 17 români au murit de COVID în ultima zi, numărul deceselor în România ajungând la 59.257 de persoane. În unitățile sanitare de profil, sunt internate în secții 4.027 de persoane, cu 380 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI  sunt internate 485 de persoane. Crește și numărul copiilor internați: azi sunt 338. Alți 60.000 de români confirmați pozitiv sunt în izolare la domiciliu, iar 4.738 sunt în izolare instituționalizată.

Mai multe