Prezidențiabilii, pelerini la Sfânta Parascheva. Toți au refuzat loja oficială. Simion a venit cu Becali

14 octombrie 2024 11:09   Național
Ultima actualizare:

Luni, la slujba dedicată hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, desfășurată la Catedrala Mitropolitană din Iași, printre zecile de mii de credincioși s-au aflat și principalii candidați la la Președinția României. Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) Elena Lasconi (USR), Ludovic Orban (FD) au asistat la Sfânta Liturghie nu de pe scena oficială, ci din rândurile credincioșilor, evitând privilegiile oferite oficialităților.

Marcel Ciolacu - alături de liderii PSD

Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a venit la slujbă împreună cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Bogdan Cojocaru, liderul PSD Iași.

Ei au refuzat loja oficială pregătită pentru personalitățile politice care și-au anunțat participarea la sujbă.

Ei au ales să stea în mulțime alături de pelerinii, care au așteptat ore în șir să ajungă la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Parascheva.

Elena Lasconi, la Sfânta Parascheva

Elena Lasconi, candidata USR la Președinția României și fostă jurnalistă, a fost prezentă la acest eveniment religios. Spre deosebire de o mare parte din electoratul progresist, care tinde să fie mai puțin atașat de tradițiile religioase, Lasconi a ales să participe la slujbă în mulțime, alături de credincioși.

Gestul ei poate fi văzut ca o încercare de a atrage electoratul din zonele rurale sau tradiționaliste, unde USR nu are o prezență puternică.

Nicolae Ciucă - o legătură strânsă cu Iașul

Nicolae Ciucă, liderul PNL, a venit la Iași însoțit de liderii locali ai partidului, printre care primarul Mihai Chirica și Alexandru Muraru.

Ciucă a urmat același exemplu ca și ceilalți candidați, asistând la slujbă din mijlocul credincioșilor.

Prezența lui la acest eveniment religios subliniază, de asemenea, importanța pe care o acordă regiunii Moldovei în strategia sa electorală.

Ludovic Orban, un pelerin obișnuit 

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, candidat la prezidenţiale, a declarat duminică la Iaşi că un candidat care vine să se afişeze de Sfânta Parascheva doar în an electoral face o greşeală gravă.

„Orice candidat la preşedinţie care îşi imaginează că va culege voturi venind la Sfânta Parascheva numai în anul electoral face o greşeală gravă. Eu vin la Iaşi aproape în fiecare an, cum vin aproape în fiecare an şi de 24 ianuarie. Aici nu se culeg voturi. Nu cred că cine are păcate se poate considera absolvit numai că vine în pelerinaj. Nu astfel va lua un candidat mai multe voturi. Trebuie să se căiască, să nu mai păcătuiască. Românii vor urmări această campanie, vor urmări şi candidaţii la preşedinţie şi vor acorda votul în funcţie de câtă încredere au în fiecare candidat. Eu sunt la Iaşi ca un pelerin oarecare”, a declarat Ludovic Orban.

George Simion, liderul AUR, a venit la slujbă însoţit de Gigi Becali. Cei doi s-au închinat şi la racla cu sfintele moaşte, fără a sta la rând, precum ceilalţi pelerini.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de 20 de preoți, printre care Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și alți ierarhi de seamă din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Pelerinajul este programat să se încheie luni seară, când moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi reintroduse în Catedrală.

Totuși, organizatorii au precizat că momentul ar putea fi amânat dacă la rând vor rămâne mulți credincioși.

Mai multe