Primul copil din România care a primit o inimă artificială mai avea câteva zile de trăit. Inima funcționa doar 13%

28 septembrie 2023 20:40   Național

O echipă de specialiști în chirurgie cardiovasculară, din Târgu Mureș, a reușit în premieră pentru țara noastră să implanteze o inimă artficială unui copil. Este vorba despre  o adolescentă de 17 ani cu o gravă insuficiență cardiacă. Intervenția a fost un succes, dar fata tot va avea nevoie, la un moment dat, de un transplant de inimă de la un donator uman.

Tânăra de 17 ani a primit o nouă şansă la viaţă

Evoluţia este bună, suntem mulţumiţi. Este conştientă, cooperantă, bucuroasă şi cu un tonus foarte bun", a declarat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureș, scrie Observatornews.ro.

Până în urmă cu trei luni, Alexandra era o adolescentă ca oricare alta. Cu planuri mari, dar toate s-au năruit brusc. Un diagnostic crunt a obligat-o să îngheţe clasa a X şi a ţintuit-o pe un pat de spital. „Obosea, vomita. La Marie Curie, au depistat că inima ei bate 13%", a spus bunica fetei. 

Singura șansă era un transplant de cord. Bunica fetei s-a rugat permanent pentru o minune: ea este cea care a crescut-o pe Alexandra și o veghează la orice pas.

Inima artificială, soluția salvatoare

Pentru fata de 17 ani se găsise un donator la Oradea, însă inima nu a fost compatibilă. Atunci inima artificială a fost soluția salvatoare. Cu sprijinul unui specialist din Serbia, echipa din Târgu Mureş a implantat dispozitivul sub formă de pompă în interiorul ventriculului stâng pe care l-a conectat apoi la aortă. Astfel a fost asigurat debitul cardiac pentru inima bolnavă. Aparatul nu înlocuieşte un organ sănătos, dar ajută pacienţii să câştige timp şi să ducă o viaţă normală.

Cât costă inima artificială 

Inima artificială implantată tinerei costă 100.000 de euro şi este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La final, Alexandra a fost transferată la Terapie Intensivă si când s-a trezit, primul ei gând a fost să-și liniștească bunica. „Când a ieșit, primul lucru a fost mi-a zis mamaie, să nu plângi”, a spus bunica fetei.

Este a patra intervenție de implantare a unei inimi artificiale, facută, anul acesta la Târgu Mureș, dar prima cu un beneficiar atât de tânăr.

Mai multe