Profesor dat afară din restaurant pentru că e homosexual. Ce daune a primit după ce a dat în judecată localul

19 aprilie 2021 13:31   Național
Ultima actualizare:

La cinci ani după ce a fost pus într-o situație umilitoare într-un restaurant, un profesor universitar din Iași a obținut în instanță daune morale în valoare de 10.000 de euro. Cadrul didactic a reclamat că patronul localului a refuzat să-l mai servescă după ce s-a aflat că este homosexual.

Profesorul Daniel Tudora de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost în centrul unui scandal în vara anului 2016. Atunci, profesorul a fost dat afară din restaurantul ”Moara de foc” din cauza orientării lui sexuale. DEși mergea în acel local de mai bine de opt ani, bărbatul a fost pus într-o situație neplăcută în momentul în care s-a aflat că este homosexual, scrie clujust.ro. Daniel Tudora susține că devenise ținta glumelor ospătarilor.

”Reclamantul susține că fapta a fost săvârșită la data de 5.09.2016și a constat în refuzul reprezentanților pârâților de a-i acorda acces la serviciile de restaurant din restaurantul ”Moara de foc” din Iași. Reclamantul arată că a mers în restaurant la orele 19 unde avea întâlnire cu o cunoștință dar șeful de sală B i-a sugerat să părăsească locația iar când a cerut explicații i s-a spus că ”șefii au decis” și nu mai vrea să audă ”discuții despre homosexuali”. Reclamantul a precizat că merge de mulți ani în restaurant și nu a mai avut astfel de probleme. Reclamantul a mai arătat că în luna iunie 2016 o altă cunoștință a sa a auzit discuții între angajați din care rezultă că patronul i-a sfătuit să îl provoace pentru a avea motiv să îl dea afară din restaurant.”, se arată în hotărțrea instanței.

Localul, amendat cu 5.000 de lei    

Daniel Tudora a depus o plângere la Consiliul Național de Combatere a Discriminării, care a amendat localul cu 5.000 de lei. În apărarea sa, patronul restaurantului a declarat că profesorul i-ar fi făcut avansuri unui ospătar.

Profesorul a susținut că a fost pus într-o postură dificilă față de persoanele care l-au însoțit la restaurant în ziua cu pricina deoarece orientarea lui sexuală nu era subiect de discuții. Mai mult, a spus că i-a fost afectată carieră de profesor universitar după ce cazul a apărut în presă. ”Din declarațiile martorilor audiați rezultă că reclamantul, ca urmare a incidentului din 5.09.2016 a fost afectat, a mers la psihilog și a urmat un tratament împotriva stărilor de anxietate (… ) Martorii declară și faptul că reclamantul a devenit mai retras și s-a întâlnit mai rar cu anumite cunoștințe sau prieteni spre deosebire de perioada anterioară în care avea o viață social activă. Urmare a medicației pe care o lua, susține martorul, a devenit mai apatic și mai retras.”, se mai arată în documentul respectiv.

Tribunalul Iași a obligat societatea care administrează restaurantul "Moara de Foc", din Iași, să achite daune morale în valoare de 10.000 de euro profesorului Daniel Tudora, considerând că suma este o despăgubire echitabilă pentru prejudiciul produs.  

Citește și: 

Mama lui Leonard Miron, reacție dură când a aflat că fiul ei homosexual: "Eram de 14 ani cu Miguel"

Emil Rengle, dezvăluiri despre orientarea sexuală: «Mi-aș fi dat viața să fiu normal»

Mai multe