Protest al fiicei unui pacient diagnosticat cu COVID post-mortem: „Era pus ca un câine într-un sac legat!"

8 decembrie 2020 8:47   Național
Ultima actualizare:

Durere fără margini pentru familia unui bărbat care a murit în unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Bârlad, ulterior fiind confirmat cu COVID-19. Rudele au depus plângere penală împotriva autorităţilor sanitare pe care le consideră vinovate de moartea acestuia.

În cursul după-amiezii, familia a primit rezultatele de la analizele recoltate în cursul dimineţii la un laborator privat din oraş, ocazie cu care au fost informaţi că bărbatul are o glicemie uriaşă, de 417. Speriată că tatăl ei ar putea intra în comă diabetică în orice clipă, fiica a sunat la 112, solicitând ca o ambulanţă să se deplaseze de urgenţă pentru a-i transporta părintele la spital. Familia spune că a aşteptat cinci ore o ambulanţă, iar aceasta nu a venit. Glicemia i-a ieșit uriașă: 417. Speriată că tatăl ei poate intra în comă diabetică, fiica a sunat la 112. A așteptat o ambulanță timp de 5 ore, astfel că a fost nevoită să se ducă cu un taxi la spital.

„Am sunat de patru ori, a patra oară chiar s-au răstit la mine să nu mai ţin linia ocupată. Tatăl meu se simţea tot mai rău, luase o pastilă pentru a-i scădea glicemia, dar degeaba. De la Ambulanţă, mi-au spus că durează două ore până se dezinfectează o ambulanţă care se întoarce de la o urgenţă, că maşinile sunt plecate la alte cazuri grave, la pacienţi inconştienţi. Le-am spus că şi tatăl meu poate fi inconştient în orice clipă, i-am rugat să îmi spună cum şi ce să fac să îl ajut. Când am sunat a patra oară, mi-au spus să-l duc la centrul de permanenţă din oraş”, povesteşte fiica bărbatului, potrivit adevarul.ro.

"După ce se va termina ancheta, o să-l dezgropăm şi îl vom înmormânta creştineşte"

La spitalul din Bârlad, bărbatul ar fi intrat în stop cardio-respirator, la scurt timp după ce a ajuns în urgenţe, imediat după ce i s-ar fi recoltat testul COVID-19. Au așteptat două zile și nu au reușit să îi ridice trupul de la morgă. Între timp, au ieșit rezultatele testelor Covid, care indicau că bărbatul a fost infectat, astfel familia a intrat în carantină. Disperată că nu îşi poate ridica tatăl de la morgă, fiica a protestat în faţa porţii imobilului în care locuieşte.

Zece zile au aşteptat membrii familiei pentru a lua trupul neînsufleţit de la morgă şi abia luni, 7 decembrie, fiica bărbatului a primit derogare, timp de patru ore. Familia este, de altfel, convinsă că acesta nu a fost niciodată bolnav de Covid-19.

„Era pus ca un câine într-un sac legat. Am vrut să deschidem sacul să vedem dacă este tatăl nostru, dacă nu îngropăm alt mort, dar nu ne-au lasat. I-am dat hainele să le pună măcar peste sac. Alţii, înaintea noastră, care au dat bani la cei de la morgă au luat mortul îmbrăcat, la noi nu s-a putut. După ce se va termina ancheta, o să-l dezgropăm şi îl vom înmormânta creştineşte”, a completat fiica bărbatului,

Citește continuarea articolului pe Adevarul.ro.

Mai multe