PSD se retrage de la negocieri. Marcel Ciolacu: „Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri...” Ce au declarat Daniel Fenechiu și Nicușor Dan despre această decizie. UPDATE

19 decembrie 2024 10:15   Național
Ultima actualizare:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut joi un anunț surprinzător, confirmând retragerea partidului său de la masa negocierilor politice și, în același timp, precizând că va susține un guvern de dreapta în Parlament. Ciolacu a exprimat că decizia este o reacție la complexitatea situației politice din România și a fost determinată de votul recent al românilor, care, în opinia sa, a fost o „voce de blam” la adresa unei clase politice mai preocupate de conflicte interne decât de rezolvarea problemelor cetățenilor.

„A fost un vot de blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața românilor"

Liderul PSD a adăugat că a înțeles semnificația votului și a subliniat că este conștient de gravitatea situației în care se află România. „A fost un vot de blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața românilor”, a scris Ciolacu pe rețelele sociale. El a mai menționat că, din acest motiv, PSD a încercat să meargă mai departe și să găsească soluții pentru a forma un guvern stabil, propunând chiar o coaliție largă, formată din partide pro-europene. Cu toate acestea, liderul PSD a declarat că nu se poate construi un guvern durabil cu parteneri care nu pot depăși orgoliile personale și clișeele ideologice.

În mesajul său, Ciolacu a subliniat că PSD nu poate continua în negocieri cu parteneri care „vorbesc diferit în interior și în fața presei” și a adus în discuție atitudinea unor lideri politici care consideră că „se murdăresc” stând la masă cu PSD. Potrivit acestuia, astfel de comportamente sunt „total contraproductive” și nu ajută în soluționarea problemelor cu care se confruntă România.

PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma”, a concluzionat Ciolacu.

Agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva IDR a României de la stabil la negativ

Decizia PSD vine într-un context politic deja tensionat, în condițiile în care agențiile de rating și instituțiile financiare internaționale au semnalat grave riscuri economice pentru România. Recent, agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva IDR a României de la stabil la negativ, invocând factorii de risc politic, inclusiv „credibilitatea politică erodată” și incertitudinea politică. De asemenea, deficitul bugetar a fost revizuit în creștere, ceea ce adâncește preocupările economice pentru viitorul imediat al țării.

Ce a spus Daniel Fenechiu despre decizia PSD-ului

Decizia surprinzătoare a PSD de a se retrage de la masa negocierilor pentru formarea noului guvern a generat o primă reacție din partea PNL. Senatorul Daniel Fenechiu, prezent în direct la Digi24, a subliniat că speră ca „maturitatea să învingă” și că social-democrații să se alăture în cele din urmă noii guvernări. Totodată, liberalul a avansat ipoteza unor alegeri anticipate, atrăgând atenția asupra riscurilor unei victorii a „forțelor izolaționiste”.

Daniel Fenechiu și-a exprimat surprinderea față de decizia anunțată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, descriind-o drept un gest impulsiv:

Sunt surprins de această decizie. Știam că astăzi, la ora 18:00, urmau să continue negocierile pentru a rezolva anumite lucruri și să se stabilească lista Guvernului. Așteptăm ședința și cred cu tărie că singura soluție pentru a asigura stabilitatea României este un Guvern PSD-PNL-UDMR. Era bine să fie și USR, dar se pare că au alte interese”.

Fenechiu a evidențiat necesitatea unei majorități politice stabile și a subliniat că, în ciuda tensiunilor, speră ca liderii partidelor implicate să ajungă la un consens.

În cadrul intervenției, senatorul liberal nu a exclus posibilitatea ca și PNL să adopte o poziție similară cu cea a PSD, retrăgându-se de la negocieri. „Există și posibilitatea ca PNL să ia o decizie similară și rămâne de văzut. Poate facem alegeri anticipate și ne dorim ca forțele izolaționiste să câștige,” a declarat Fenechiu.

Această variantă, deși extremă, a fost menționată de senator în contextul în care criza politică s-ar putea agrava în lipsa unui dialog constructiv între partide.

Fenechiu a catalogat decizia lui Marcel Ciolacu drept „un moment de furie, de frustrare” și a reiterat că PNL este un partid matur, capabil să contribuie la stabilitatea politică a țării. Totodată, el a menționat că liderii PSD au anunțat o discuție cu Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și Elena Lasconi, în speranța clarificării neînțelegerilor.

Reacția lui Nicușor Dan

Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat la decizia Partidului Social Democrat (PSD) de a se retrage de la negocierile pentru formarea noului Guvern, exprimându-și dezacordul față de acest pas. În cadrul unei intervenții la Digi24, Nicușor Dan a sugerat că gestul social-democraților ar putea reprezenta „un mesaj de negociere”, însă a subliniat că acest demers nu este benefic pentru stabilitatea politică a țării.

E posibil să fie un mesaj de negociere. Nu cred că e bine. Cred că trebuie să existe un guvern care să fie susținut de o majoritate în Parlament. Eu cred că mai este loc de discuții”, a comentat primarul Capitalei.

În calitate de candidat independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan a subliniat importanța unui guvern stabil, construit în jurul partidelor de dreapta (PNL, USR și UDMR), dar care să beneficieze de sprijinul parlamentar al PSD.

E nevoie de un guvern al celor trei partide de dreapta, cu sprijinul parlamentar al PSD pentru a trece guvernul și a adopta diferite legi”, a explicat acesta.

Mai multe